Batı Şeria’da lüks alışveriş merkezi açıldı

Batı Şeria’nın Cenin kentinde beş milyon dolarlık yatırımla hizmete açılan lüks alışveriş merkezi kent halkından büyük ilgi görüyor

Dünya
24 Haziran 2009 Çarşamba

Uluslararası yardımlar, ekonomik iyileştirme ve iş gücünü arttırma projelerinin birkaç yıldır Salim Fayad Hükümeti tarafından başarıyla yürütüldüğü Batı Şeria’da modern bir alışveriş merkezi hizmete açıldı.

Yapımı beş milyon dolara mal olan Hirbawi Home Center isimli alışveriş merkezinde espresso makinelerinden plazma TV’lere birçok lüks tüketim malzemesi yoğun ilgi görüyor. Amerikan alışveriş kültürünün bir uzantısı olan kapalı alışveriş merkezleri Ortadoğu ülkelerinde yaygın olarak görülüyor. Yeni açılan merkezin genel müdürü Ziad Turabi, krizin kendilerini etkilemediğini, çok yoğun bir ilgiyle karşılaştıklarını vurguluyor.

Beş katlı alışveriş merkezinin benzerlerinin Ramallah, Hebron ve Nablus kentlerinde de inşaat halinde olduğunu vurgulayan Turabi, Filistin’de varlıklı birçok kişinin bulunduğunu ancak alışveriş kültürünün gelişmemesi nedeniyle paralarını harcayacak yer bulamadıklarını söylüyor. Ürünlerin çoğunun Aşdod Limanı kanalı ile ithal edildiğini ifade eden Turabi, fiyatların İsrail’e oranla daha ucuz olduğunu bunun Filistin halkında merkeze ilgiyi arttırdığının altını çizdi.

Varlıklı bir halı tüccarı olan Muaffak Hirbawi tarafından yaptırılan beş katlı merkezde elektronik ürünlerde LG, mutfak ürünlerinde Meselman gibi küresel markalar satılıyor. Havai fişekler ve kutlamalarla açılan merkezde yerel üretim olarak mobilya, cam ve ev ürünleri yaygın olarak satılıyor. Cenin bölgesinin güvenlik şefi FÖY yetkilisi Abu Tarek, iki yılı aşkındır kentten İsrail’e yönelik terör eylemlerinin tamamen durduğunu, ailelerin gençleri eğitime ve meslek edinmeye teşvik ettiklerini vurguluyor. Yeni kurulan alışveriş merkezinin yaşanan bu iyileşmenin bir sonucu olduğunu söylüyor.