Haftanın İzi

Somali'den Meksika'ya Afganistan'dan Estonya'ya haftaya damgasını vuranlar...

Karel VALANSİ Diğer
24 Haziran 2009 Çarşamba

Afrika

Somali: Olağanüstü hal ilan edildi

Başkent Mogadişu’da silahlı kişilerin saldırısına uğrayan Milletvekili Muhammed Hüseyin Addow hayatını kaybetti.  Addow, bu hafta içinde suikasta kurban giden Mogadişu Emniyet Müdürü ve Ulusal Güvenlik Bakanı’nın ardından üçüncü üst düzey hükümet görevlisi. Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Şeyh Ahmed, radikal dinci militanların saldırılarını yoğunlaştırması üzerine ülkede olağanüstü hal ilan etti. Saldırıları El Kaide ile bağlantılı El Şebab grubu üstlendi. Somali komşu ülkelerden yardım talep ederken, dinci militanlar ülkeye girecek her yabancı asker ile savaşacaklarını duyurdu.

D. Kongo Cumhuriyeti: Asker ayaklandı

Altı aydır maaşları ödenmediği için ayaklanan askerler, ülkenin doğusundaki BM üssüne ateş açtı. Bölgede ordu ile BM güçleri, Ruanda’daki soykırımdan kaçan Hutu milislerine karşı ortak harekât yürütüyor.

Fas: İlk kadın belediye başkanı

Önemli şehirlerden Marakeş’te ilk kez bir kadın, belediye başkanı seçildi. 33 yaşındaki avukat Fatma Zehra Mansuri, Esma Şaabi’den sonra ülkenin ikinci kadın belediye başkanı oldu.

 

Amerika

Meksika: Uyuşturucuya karşı savaş

Bir zamanlar tabu olan uyuşturucu ticareti, seçimlerde adayların en önemli kozu oldu. Hükümet uyuşturucu merkezi olan Juarez’de huzuru sağlamak için bölgeye 1500 asker daha yolladı.

ABD: Kuzey Kore’ye karşı

Kuzey Kore’nin Hawaii adalarını vurmayı planladığının tartışılması üzerine bir açıklama yapan ABD Savunma Bakanlığı, K. Kore’den gelecek herhangi bir saldırıya karşı adaya gerekli savunma silahlarının yerleştirildiğini duyurdu.

ABD: Orman yangınına idam cezası

Güney Kaliforniya eyaletinde beş itfaiyecinin yaşamını yitirdiği 2006’daki orman yangınını başlatmaktan suçlu bulunan Raymond Lee Oyler, ölüm cezasına çarptırıldı.

 

Asya

Afganistan: ABD’ye gözdağı

El Cezire Televizyonu’na demeç veren El Kaide’nin Afganistan Lideri Mustafa Ebu El Yezid, Pakistan Ordusu’nun Svat Vadisi’nde süren çatışmalarda yenilgiye uğrayacağını ve örgütünün Pakistan’ın nükleer silahlarını eline geçirmesi halinde ABD’lilere karşı kullanacağını iddia etti.

Pakistan: Amerikalı kurtuldu

Yedi aydır Taliban’ın rehin tuttuğu Amerikalı New York Times Gazetesi yazarı David Rohde tutulduğu binadan kaçarak kurtulmayı başardı.

Tayland: Öğretmenlere saldırı

İnsan hakları örgütleri, son beş yılda 115 öğretmenin öldürülmesi üzerine ülkenin güneyinde bulunan İslami  milislerden bu eylemlerinden vazgeçmelerini istediler.

Sri Lanka: Yardım gemisinin geçişine izin yok

Sri Lanka, Tamillere 884 tonluk yardım malzemesi taşıyan gemiye giriş izni vermedi.

 

Avrupa

İsveç: AB için umut

AB’nin gelecek dönem başkanı İsveç, Türkiye ile üyelik müzakerelerini ilerletme kararlılığını vurguladı.

Fransa: Kabine değişikliği

AP seçim yenilgisinin ardından Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy, çarşamba günü bakanlar kurulunda değişikliğe gideceğini açıkladı.

İnguşetya: Cumhurbaşkanına suikast

İnguşetya’nın Cumhurbaşkanı Yunus-Bek Yevkurov, düzenlenen suikast girişiminde ağır yaralandı. Saldırıda Yevkurov’un korumalarının hayatını kaybetti.

Belçika: İrlanda’ya özel

Avrupa Birliği liderleri, Lizbon Antlaşması’nı geçen yıl reddeden İrlanda’ya özel bir uzlaşmaya vardılar. İrlanda, Lizbon Antlaşması’nın askerî tarafsızlık, vergilendirme ve kürtaj konularında İrlanda’nın kendi yasalarına üstün gelmeyeceği konusunda güvence elde etti.

Estonya: Ada hareket etti

Rusya ile Estonya sınırındaki Narva Barajı içerisindeki adalardan biri, suyun yükselmesi nedeniyle yerini değiştirerek Estonya tarafına geçti. Ada rüzgâr ve akıntıya bağlı olarak yönünü değiştirebiliyor.

 

Ortadoğu

Irak: En kanlı saldırı

Kerkük’te Şii Türkmenlerin kullandığı bir camiyi hedef bombalı saldırıda 72 kişi öldü, 170 yaralı var.

 

haftanın sözü

“Kore Yarımadası’nda bir savaş başlatıp kendisinin yara almayacağını düşünüyorsa ABD çok yanılıyor.”

 

Rodong Sinmun

 

Kuzey Kore’nin ana gazetesinin, ülkenin nükleer gücünden gurur duyduğunu belirten yazısından alıntı