İran’da yüz binlerin protestosu devam ediyor

Dünya
19 Haziran 2009 Cuma

İran’da geçtiğimiz hafta gerçekleşen İran seçimlerinin ardından ülkedeki gerginlik devam ediyor.

Seçimlerle oy pusulaları ve sonuçlara müdahale edildiğini savunan Mir Hüseyin Musavi taraftarları sokaklarda gösterilerine devam ediyorlar.

Son olarak reformcu aday Musavi’nin çağrısı üzerine Başkent Tahran’ın dört bir yanından Başkent Tahran'ın dört bir yanından büyük gruplar halinde İmam Humeyni Alanı'na gelen göstericiler, 'sessiz protesto' gerçekleştirdiler. Göstericiler ayrıca olaylarda hayatını kaybeden sekiz kişiyi de andılar. Anma nedeniyle gösteriye, Musavi’nin kampanya rengi olan yeşilin yanı sıra siyah renk de hâkimdi.

Sessiz protesto olması nedeniyle hiçbir sloganın atılmadığı gösteride, ''Oyum nerede'', ''Seçimler yenilensin'', ''Sessizliğimiz haykırışımızdır'' ve ''Oyumuzu istiyoruz'' yazılı pankartlar taşındı.
Gösterinin ilerleyen saatlerinde alana gelen Musavi, bir aracın üstüne çıkarak kendisine sevgi gösterisinde bulunan halkı selamladı.

Son dört günde yüz binlerce kişinin katılımıyla yapılan protesto eylemlerinde herhangi bir gerginliğin yaşanmamasında, özellikle dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in çağrısı etkili oldu.

Hamaney, Musavi'yi kabulünde, sorunların yasal ve barışçıl yollardan çözülmesi tavsiyesinde bulunmuş halkın huzur ve güven içinde isteklerini dile getirmesinin bir hak olduğunu vurgulamıştı.

İran'da güç ve siyaset

https://www.salom.com.tr/news/detail/12156-Iranda-guc-ve-siyaset.aspx