Müzeye silahlı saldırı

Geçtiğimiz hafta Washington Holokost Müzesi’ne silahlı saldırıda bulunan ve bir güvenlik görevlisinin ölümüne sebep olan 88 yaşındaki kişinin yıllar önce hapis yatmış bir Holokost inkârcısı olduğu ortaya çıktı. Geçtiğimiz hafta cuma günü müze kapılarını yeniden ziyaretçilere açtı

Kültür
17 Haziran 2009 Çarşamba

10 Haziran Çarşamba günü Washington Holocaust Memorial and Museum’a girip silahlı saldırıda bulunan kişi kendisine kapıyı açan güvenlik görevlisi Stephen T. Johns’u öldürdü. Katil James von Brunn müze önünde bıraktığı arabasında bulunan not defterinde kendi el yazısı ile yazılmış “Holokost bir yalandır. Obama, Yahudilerin ortaya attığı bir kişidir” ifadesi yer almaktaydı. Olaydan sonra müze kapatıldı ve yaşamını yitiren güvenlik görevlisi onuruna bayraklar yarıya indirildi. Ertesi gün olayın cereyan ettiği yere birçok kişi çiçekler bıraktı.

Saldırı sırasında yaralanan katil James von Brunn, hastanede tedavi altına alındı.

FBI yaptığı araştırmada James von Brunn’un oğlu ve oğlunun nişanlısı ile aynı evde oturduğunu, evin bir odasını oğlundan 400 Dolara kiraladığını öğrendi. James von Brunn, bir blogda ABD’yi ırkçı süprüntü üçüncü dünya ülkesi, mezbele, salak, cahil şeklinde tanımlamakta. James von Brunn, Holokost ve Adolf Hitler konusunda yazdığı ve görüşlerini kaleme aldığı “Kill the Best Gentiles” adlı kitabın, çalışmalarının zirvesi olduğunu ileri sürmekte.

Güvenlik görevlisine ateş eden bu kişinin geçmişini araştıran emniyet görevlileri 1981’de Washington Merkez Bankası’na girip ateş etmek suçundan tutuklandığını ve altı yıl hapis yattığını açıkladılar. O zaman bu suçu işlemesinin nedeni Merkez Bankası’nın Rothchild ailesi tarafından Yahudi bankerlerin menfaatini korumak üzere kurulduğunu zannetmesiydi.

Yıllarca beyazların üstünlüğü hareketinde yer alan zanlı hapisten çıktıktan sonra nispeten sakin bir yaşam sürmekteydi. New York Daily News gazetesi James von Brunn’un eski eşinin söylemlerine yer verdi. Eşi zenci ve Yahudilere düşmanlığının James von Brunn’u bir kanser gibi kemirdiğini söyledi. “Tek konuştuğu ve ilgilendiği konu buydu” dedi.

Kendini gazeteci ve profesyonel yazar olarak tanımlayan von Brunn, Missouri Saint Louis’de doğdu. Ailesi 1845’lerde Avusturya’dan ABD’ye göç etti. Aşırı sağ ve neo-Nazi web siteleri James von Brunn’dan övgü ile söz etmekte, bu girişimini “önemli bir öykü” olarak tanımlamakta.

ABD Başkanı Barack Obama müze saldırısına tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Bu türden girişimler bize antisemitizme ve her türden önyargıya karşı uyanık olmamız gerektiğini hatırlatıyor.” Geçtiğimiz hafta cuma günü müze kapılarını yeniden ziyaretçilere açtı. Irkçı saldırının kurbanı olan güvenlik görevlisini anmak üzere müzeye gelen ziyaretçilerin ellerinde mumlar taşıması dikkat çekti.