Finalde büyü tutmadı Los Angeles Lakers şampiyon

Toplam yedi maç düzeninde oynanan NBA finalleri, bu sene Lakers’ın 4-1’lik üstünlüğü ile son buldu

Spor
17 Haziran 2009 Çarşamba

NBA serisi ilk maç, 5 Haziran’da Los Angeles Lakers’ın, Orlando Magic’i  Staples Center’da ağırlamasıyla başladı. Bu maçı Lakers, Orlando Magic’i 100-75 yenerek ve seride 1-0 öne geçti. Lakers’ın süper yıldızı Kobe Bryant maça damgasını vururken, Orlando’nun finallerdeki galibiyet hasreti dinmedi.

Batı Konferansı Şampiyonu Los Angeles Lakers’ta yıldız basketbolcu Kobe Bryant attığı 40 sayıyla maça damgasını vurdu. Kobe, 38 dakikaya yakın süre aldığı karşılaşmayı 16/34 genel şut ortalamasıyla kapatırken maç boyunca sekiz ribaunt aldı, sekiz asist ve iki kez de blok yaptı. Kobe Bryant attığı 40 sayıyla NBA finallerinde kariyer rekoru kırarken toplamda 10. kez play-off’larda 40 sayı barajını aştı. Karşılaşmaya ilk beş başlayan ve 33 dakikadan fazla süre alan milli yıldız Hidayet Türkoğlu ise attığı 13 sayıyla takımının en çok sayı üreten ikinci ismi oldu ancak farklı yenilgiyi engelleyemedi.

İkinci maçta ev sahibi yine Lakers’tı ve maç bitiminde gülen taraf yine Lakers oldu. Hidayet Türkoğlu’nun ikinci devreden itibaren çok etkili bir performans sergileyip, Kobe Bryant’ı bloklayarak uzatmaya taşıdığı maç sonrası Orlando istediğini alamadı ama kolay lokma olmadığını gösterdi. Maçı 101-96 kazanan Lakers, seride durumu 2-0’a getirdi.

Uzatmada ilk hücumlardan Orlando Howard, Lakers Kobe ile sayı çıkaramadı. Orlando ikinci hücumdan da top kaybı sonrası sayı çıkaramadı. Lakers ise Gasol ile gittiği faul çizgisinden iki sayı buldu ve 90-88 öne geçti. Hidayet’in asistini sayıyla bitiren Howard, bir de faul aldı ve takımını 91-90 öne geçirdi. Orlando’nun üst üste hücumlardan boş dönmesiyle Lakers son bir dakikaya girilirken farkı altı sayıya kadar çıkarmayı başardı. Yakaladığı avantajı iyi kullanan Lakers, maçı 101-96 kazanmayı başardı.

NBA’de final serisinin üçüncü maçı 10 Haziran’da yapıldı, gülen taraf bu kez Hidayet Türkoğlu ve arkadaşları oldu. Evinde Kobe Braynt’lı Los Angeles Lakers’ı konuk eden Orlando Magic, 108-104’lük skorla tarihinin ilk final serisi galibiyetini aldı, Hido, seride durumun 2-1’e gelmesinde önemli rol oynadı!

Lakers’ta ise ilk yarıda fırtına gibi esen Kobe Braynt, ikinci yarıda fazla etkili olamasa da maçın en skorer ismi oldu. Yıldız oyuncu, 21’i ilk yarıda olmak üzere rakip potaya 31 sayı gönderdi, sekiz asist yaptı, üç ribaunt aldı. Öte yandan Orlando, karşılaşma boyunca yüzde 63 isabetle oynayarak, bir NBA final maçında en yüksek yüzdeyle şut atma rekorunu da kırdı.

NBA’de final serisi dördüncü maçını uzatmada kazanan Los Angeles Lakers, şampiyonluk için dev adım attı. Hidayet Türkoğlu’nun takımı Orlando Magic, Amway Arena’da Los Angeles Lakers’ı konuk etti. Normal süresi 87-87 sona eren maçı uzatmada 99-91 kazanan Lakers, seride 3-1 öne geçti. Hidayet on, Rafer Alston da dokuz sayıyla ilk periyotta Orlando adına öne çıkan diğer isimler oldu.

32 sayıyla maçın en skorer ismi olan Kobe, ayrıca yedi ribaunt alıp altı asist yaptı. Gasol, 16 sayı, 10 ribauntla double-double yaparken, Ariza, 16 sayısının yanına 9 da ribaunt ekledi. Kritik basketlere imza atan ve maçı uzatmaya taşıyan isim olan Fisher ise galibiyete 12 sayılık katkı yaptı.

Hido’lu Magic’i deviren Lakers, final serisinde 4-1’i yakalayarak tarihinde 15. kez şampiyonluğa ulaştı.

NBA finalinde serinin beşinci maçında Orlando Magic’i 99-86 yenen LA Lakers durumu 4-1’e taşıyarak şampiyon oldu.

Yedi maçlık final serisinde mutlu sona uzanan Lakers, toplamda 15. kez NBA şampiyonluğuna ulaştı. Milli basketbolcu Hidayet Türkoğlu’nun ekibi Orlando Magic ise yıllar sonra ilk kez çıktığı final serisinde tarihinde ilk kez bir maç kazanmayı başararak sezonu tamamladı.

Beşinci ve son maç olan mücadelede Kobe kaydettiği 30 sayıyla en skorer isim olurken altı ribaund ve beş asistle maçı tamammadı. Odom 17 sayı, 10 ribajund, Ariza 15 sayı, Gasol 14 sayı, 15 ribaund ve Fisher da 13 sayıyla son maça nokta koydu.

Magic’te üç isim 12 sayı üretirken bunlar milli basketbolcu Hidayet, Lee ve Alston olurken Lewis 18 sayıyla takımının en skoreri oldu. Howard ise son maçı 11 sayıyla tamamlayabildi.

 

JACKSON ELLERİNİ DOLDURDU

Bugüne kadar dokuz şampiyonluğu bulunan ve iki sezondur yüzüğe yaklaşıp mutlu sona uzanamayan Lakers Antrenörü Phil Jackson 10. şampiyonluğuna uzanarak iki elini de yüzüklerle doldurdu ve NBA tarihinde şampiyonluk sayısı en yüksek olan çalıştırıcı konumuna yükseldi.