Haftanın İzi

Sudan'dan Brezilya'ya, Fransa'dan Irak'a haftaya damgasını vuranlar...

Karel VALANSİ Diğer
17 Haziran 2009 Çarşamba

Afrika

• Sudan: BM’ye saldırı

Güney bölgesi aşiret üyelerinin, BM gıda yardımını taşıyan teknelere düzenlediği saldırı sonucu 40 kişi öldü.

• Fildişi Sahili: Toprak kayması

Başkent Abidjan’de aşırı yağış nedeniyle oluşan toprak kaymasında on altı kişi öldü.

Mısır: Kadın kotası

Mısır Meclisi’ne 2010’daki seçimlerden itibaren, 64 kadın milletvekili kotasını öngören yasa tasarısı kabul edildi.

 

Amerika

Peru: Amazonların zaferi

Kongre, Amazon yerlilerinin karşı çıktığı “yağmur ormanlarını yabancı enerji ve maden şirketlerine açma” kararnamesini askıya aldı.

• Arjantin: Sır dönem aydınlanıyor

Ülkede 1976-1983 diktatörlük döneminde kaybolanlarla ilgili polis raporları bulundu. İnsan hakları örgütlerine göre, diktatörlük döneminde 30 bin kişi kayboldu ya da öldürüldü.

• Brezilya: IMF’ye kredi verecek

Geçmişte IMF’den yardım almış olan Brezilya Hükümeti, Çin, Rusya ve Hindistan ile birlikte Uluslararası Para Fonu’na on milyar Dolar kredi vermeye hazırlanıyor.

Meksika: Acapulco’da çatışma

Meksika’nın turistik beldelerinden Acapulco’da bir malikânede çıkan silahlı çatışmada on sekiz kişi öldü.

 

Asya

Kuzey Kore: Nükleer tehlike

BM Güvenlik Konseyi’nin oybirliği ile aldığı Kuzey Kore’ye karşı yaptırımları artırma kararına, Kuzey Kore yönetiminden sert tepki geldi. Yönetim, plütonyum stoklarının “silahta kullanılabilir” hale getirileceğini açıkladı. Böylece K. Kore ilk defa gerçek amacının “nükleer silah geliştirmek üzere uranyum zenginleştirmek” olduğunu açıkça ilan etmiş oldu.

Pakistan: Taliban ile savaş

Ordu, Afganistan sınırındaki bölgede Taliban Komutanı Beytullah Mesud’a karşı operasyon başlattı. Bölgedeki terörün sebebi olarak gösterilen Mesud, eski Başbakan Benazir Butto’nun ölümünden de sorumlu tutuluyor.

Myanmar: Çatışmalar tekrar başladı

Ordu’nun Karen gerillalarına saldırması üzerine dört bin Karen Tayland’a kaçtı. Tayland ordusu ise çatışmaların topraklarına sıçramaması için askerlerini sınıra yolladı.

Tayland: Camide çatışma

Ülkenin güneyinde bir camide açılan ateşte on kişi öldü, on dokuz kişi yaralandı.

 

Avrupa

Fransa: BAE ile anlaşma

Le Figaro Gazetesi’nin haberine göre, Fransa ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında imzalanan yeni savunma anlaşmasına ile İran’dan BAE’ye gelecek olası bir saldırı halinde Fransa nükleer de dâhil elindeki tüm olanaklarla bu ülkeyi korumayı taahhüt ediyor.

• Yunanistan: Yangın kontrol dışı

Thebes kenti yakınlarında başlayan ve tarım ve orman alanlarını tehdit eden yangın mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklar ve rüzgâr nedeniyle söndürülemiyor.

 

Ortadoğu

• Suudi Arabistan: Yıllar sonra sinema

30 yıldan sonra ilk defa Suudi Arabistan sinemalarında bir film gösterildi. Kadınların alınmadığı sinema salonunda Fayez al-Malki’nin başrolünde oynadığı Menahi adlı film gösterildi.

• Yemen: Üç rehin ölü bulundu

Ülkenin kuzeyinde hafta sonu kaçırılan dokuz yabancıdan üç Alman kadının cesetleri bulundu. Hükümetin olaydan sorumlu tutuğu El Huthi adlı isyancı Şii grup ise suçlamayı reddetti.

• Irak: Mahkeme kararı

ABD Mahkemesi, Irak Hükümeti’nin Saddam Hüseyin döneminden dolayı suçlanamayacağını açıkladı. Bağdat’taki bir cezaevinde 300 tutuklu cezaevi koşullarının iyileştirilmesi ve yargılama sürecinin hızlanması için açlık grevine başladılar.

 

haftanın sözü

“Kırmızı ışıkta geçti, trafik cezasını yedi”

Mahmud Ahmedinecad

İran Cumhurbaşkanı, seçim sonrası güvenlik güçleri tarafından evine götürülen rakibi Mir Hüseyin Musavi hakkında

 

İran’da seçimlere hile karıştığı gerekçesiyle Mir Hüseyin Musavi taraftarlarının başlattığı protesto eylemleri sürüyor. Eylemcilere ateş açılacağının açıklanması üzerine protesto yürüyüşünü iptal eden Musavi’ye ve İçişleri Bakanlığı’nın yasak kararına rağmen Tahran’da gösteriler sürüyor. Bu gelişmeler üzerine ABD ve Almanya halkın iradesini yansıtmayan seçimin sonuçlarının tartışmalı olduğunu açıkladı. Fransa bilgi almak üzere İran Büyükelçisini Dışişleri’ne çağırdı. İran İçişleri Bakanlığı verilerine göre Ahmedinecad oyların yüzde 62,6’sını Musavi ise oyların yüzde 33,8’nü aldı.