“Başarı ekip işidir”

Barınyurt pansiyonerlerinin yanısıra her ay düzenli olarak 156 aileye yardım elini uzatan Matan-Baseter’in yeni başkanı Selim Nahmias ve masa arkadaşları ile geleceğe yönelik projelerini irdeledik...

Ester YANNİER Toplum
17 Haziran 2009 Çarşamba

Neve Şalom Vakfı’na bağlı olarak çalışmalarını sürdüren Matan Baseter- Barınyurt cemaatimizin ihtiyaçlı ailelerine yardım elini uzatan önemli sosyal kurumlarından biri. Sosyal hizmetler Müdürlüğü’ne bağlı olarak çalışıyor.

Kurumun görünen yüzü Barınyurt’ta geriatri bölümü hastalarının hepsi Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından onaylanarak, devlet hastaneleri tarafından her türlü sağlık raporuyla kabul ediliyorlar. 

Matan Baseter- Barınyurt adı catering mutfak servisiyle öne çıksa da, gerçekten barınmaya muhtaç kişilere kapılarını açan, onlara insanca bir yaşam şansı veren önemli bir kurum…

Her başkan yeni planlarla göreve gelir, Matan Baseter- Barınyurt sizin döneminizde ne gibi yenilikler yaşayacak?

Öncelikle göreve gelir gelmez toplumumuzun ekonomik yapısına paralel tedbirler almak durumunda kaldık. Yaşamakta olduğumuz global ekonomik krizle beraber büyük düşüşler yaşandı. Bununla beraber yoğun başvurular alıyoruz. Şimdiye değin, bizlere hiç başvurulmamış semtlerde ikamet edenlerden ciddi talepler alıyoruz. Bu bağlamda bizler de imkânlarımızı genişletmek zorunda kalıyoruz. Bilindiği gibi kurumumuzda bir önceki yönetimin devrettiği yeni bir bölümümüz daha var; geriatri ve özürlüler bölümü. 

Tam kapasite doluluk yaşanan Barınyurt’un yanı sıra Matan Baseter kaç aileye ulaşıyor?

Matan Baseter’in yardımları 165 aile, yaklaşık 550 kişiye ulaşıyor. Bu yardımlar her ay düzenli gıda, sağlık ve yakacak  olarak yapılıyor. Bayramlarda ayrıca paketler veriliyor. Bunlar ciddi bir bütçe gerektiriyor. Tüm bunların yanı sıra yeni bölüm olarak nitelendirdiğimiz geriatri de maddi –manevi ciddi bir sorumluluk yüklüyor. Bu konuda profesyonele yakın bir şekilde çalışmak durumundayız. Zira oradaki hastalarımız özel ihtimam gerektiriyor. Mümkün olduğunca Balıklı Rum veya La Paix’de olan dindaşlarımızı büyük bir bölümünün naklini gerçekleştirebildik. Hem hastalarımız, hem de bizler onları buraya getirebildiğimizden ötürü çok mutluyuz.

Okurlarımızın zihinlerinde  şöyle bir soru oluşuyor: zaten Or-Ahayim bünyesinde bir Geriatri bölümü var. Barınyurt geriatri bölümünün farkı nedir?

Emel Bahar:  Barınyurt bünyesindeki geriatri bölümünü daha çok Balıklı Rum Hastanesi ve La Paix’de yatan hastalarımızı almak için kurduk. Ayrıca bilindiği gibi kurumumuzda bulunan pansiyonerlerimiz de gittikçe yaşlanıyor. Böyle bir bölüm oluşturmaya mecbur kaldık. Diğer hastanelerde yatışlar kurumumuz için ciddi bir gider oluşturuyordu.

Yeni dönem projelerinden bahsedebilir miyiz?

Asli görevlerimizden biri Matan Baseter’in yardım elini uzattığı ailelerdir. Burada iki ayrı kategori var. Bir bize başvuranlar, bir diğeri ise ihtiyaçlı olduğu halde bize başvurmayanlar. Başvurmayanlara ulaşma konusunda, çok başarılı olduğumuzu zannetmiyorum. Zorluk yaşayan bazı insanlar, kendilerini kapatıyor ve çevresiyle durumlarını paylaşmıyorlar. Görevimiz onlara hissettirmeden, yardım elini uzatmak. Burada tüm toplum bireylerine görev düşüyor, şayet etraflarında bu konumda olanlar var ise lütfen yönetim kurulu üyelerimize bildirsinler.

Matan Baseter’den yardım talebinde bulunan kişilerin adları sadece yönetim kurulunda görev alan kişiler tarafından biliniyor. Çalışmalarımız büyük bir gizlilik için sürdürülüyor. Yardımlarımız kesinlikle aileyi rahatsız etmeyecek şekilde yapılıyor. Aynı zamanda sağlık ihtiyacı için de bize başvuran aileleri de yönlendiriyoruz.

Tüm bu yardımları yapabilmemizi sağlayanlar, yardımseverlerin bağışlarıdır. Bu sene ekonomi şartları her kesimi etkilediği gibi bizlere de yansıdı. Ancak şartlar ne olursa olsun, bizler çalışmalı ve yardımlarımızı sürdürmeliyiz. Bunun için de her şekli deneyerek yardımseverlere ulaşmaya çalışıyoruz. Bu sene bir ilk olarak “Yaşama Sponsor” projesini başlattık. Yaptıklarımız her biri klişeleşmiş konu adı altında yardım toplayabilmeyi hedefliyoruz. Altı başlık altında toplanıyor, “aylık nakit yardım paketi, “ aylık sağlık yardım paketi, “ aylık gıda yardım paketi” , “ aylık yakıt yardım paketi” ayrıca Barın-yurt pansiyonerleri için de “ aylık sağlık yardım” ve “bina onarım yardımı”… Takdir edersiniz ki mevcut binalarımızın sürekli onarım ve bakımı gerekli.  Bize yardım elini uzatanlara, biz de her şekilde yardımcı olmaya çalışıyoruz.

Kurumunuz catering hizmetiyle de öne çıkıyor. Bu yönde ne gibi çalışmalarınız var?

Bu sene cateringde de yeni yapılanmaya gittik. Günümüz şartlarına uyarak değişik fiyat alternatifleri ürettik. Ailelerin bütçelerine göre mönüler yaptık. Cateringde hedefimiz çok daha büyüterek hizmet verebilmek. Cemaatimizin yanı sıra büyük topluma da hizmet vermeye başladık. Türk Hava Yolları’na kaşer mutfağına uygun yemek vermek için görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Bir diğer hedefimiz ise şirketlere öğlen yemek servisi verebilmek. Bu konuda da ön çalışmalara başladık. Büyük topluma verdiğimiz catering servislerinde dahi kaşerut kurallarına uygun mutfaklarımızdan hizmet veriyoruz. 

Catering kurumumuzun yardımlarını sürdürebilmesi için olmazsa olmazlarından biridir. Buradan elde ettiğimiz geliri ihtiyaçlı ailelere aktarıyoruz. Ancak catering gelirleri giderlerimizin yüzde 15-17’si kadarını karşılıyor. 

Catering sorumlusu Ceni Franko,  üniversitede Sefarad Mutfağı  konusunda  ders verdi.

Kaşer lokantanın kapanmasından dolayı, yurtdışından gelen konuklara kaşer yemek servisi veriyoruz. Ayrıca ilkini geçenlerde gerçekleştirdiğimiz döner gecelerine de devam edeceğiz.

Ceni Franko: Üniversitede verdiğim derste de yeşil barınyıldız önlüğümle oradaydım. Barınyurt catering olarak cemaate büyük bir hizmet verdi. Çünkü bu girişimle her kesimden insanları dış mekanlardan Neve Şalom Kültür Merkezi’ne getirtebilmiş olmanın başarısını yaşıyoruz. 7,5 sene zarfında Neve Şalom daha çok halka açıldı. Burada da başarı ekip işidir.  Hiçbir eğitim almamış, kuruma kat hizmetlisi olarak girmiş ancak şimdi mutfakta çalışan personelimiz var.

Cemaatimiz kurumları profesyonel ekiplerinin yanı sıra gönüllü ekiplerinin desteği ile ayakta durur. Sizde de böyle…

Eti Tastasa: Yaklaşık 70 kişilik bir Barınyıldız ailemiz var. Son dönemde birkaç genç arkadaşımızın katılmış olması bizleri çok mutlu ediyor. Havaların ısınmasıyla gezilerimiz başladı. Geçtiğimiz hafta pansiyonerler ve Matan Baseter ailelerinin katılımlarıyla bir piknik yaptık. Hafta içi günlerde kurumda pansiyonerlere yönelik faaliyetlerle hayatlarına renk katmaya çalışıyoruz. Haziran ayı içinde her yıl olduğu gibi 15 günlük bir süre için adaya gidecekler.

S.N: Matan Baseter- Barınyurt  yaptığı şık davetlerle tanınıyor. Bu konuda iddialı olduğumuzu da belirtmem gerekiyor. Ancak diğer kurumlarda olduğu gibi Barınyurt’ta anma duaları yapmadığımız için, cemaat bireylerinin kurumdaki yaşam hakkında fazla bir bilgiye sahip değiller. Bu vesileyle cemaat bireylerine kapılarımızın her daim açık olduğunu söylemek istiyoruz. Bizleri ziyaret etmelerini, pansiyonerlere yönelik çalışmalarımızı,  her ay burada yapılan paket dağıtım hazırlığını görmelerini istiyoruz. Özellikle dağıtım işinde bizlere el verecek arabaları olan, gençlere ihtiyacımız var.

Meri Erim: Bölgelere göre listelerimiz var. Dağıtımları hanımlar ve gençler yapıyor. Paketler oldukça ağır olduğu için hanımlar zorlanıyorlar. Gençlerden daha çok yardım bekliyoruz.  Bayramlarda aynı listelere, özel olarak paketlenmiş olarak sıcak yemek dağıtımını gerçekleştiriyoruz.

Başkan Selim Nahmias,  cemaat bireylerini Barınyurt’a davet edeceklerini, böylelikle kurumun ve çalışmalarını daha iyi tanıtabileceklerine inandıklarını belirterek söyleşimizi sonlandırdı.

 Yeni yönetimde kimler görev alıyor?

Yönetim kurulumuz; Başkan Yardımcıları İzak Bivas, Ceni Franko Lizet Kalma, Başkan Vekili Emel Bahar, Kadınlar Kolu Başkanı Eti Tastasa, Sağlık  Vivi Şebi ve Vivyan Mizrahi, ÖSSK ve Anket Meri Hazak ve Sara Mori, Paket Dağıtımında  Meri Erim,  Bağış Komisyonu Moris Sabaner, Obje proje sorumlusu  Işık Namer, saymanımız İzak Bivas, Satın alma sorumlusu Yusuf İba, Lazar Aroyo’dan oluşuyor. Bu isimler çok ciddi çalışıyor ve  özel hayatlarının yüzde doksanını buraya adıyorlar. Kurumumuzun gereksinimleri bir ertesi güne sarkacak konular değil. Toplantılarımızın gündemini oluşturan konuları muhakkak o gün sonuçlandırmamız gerekli. Bu bilinçle çalışan tüm arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Zira başarı her zaman bir ekip işidir.