İlk siyahî Amerikalı kadın haham göreve hazırlanıyor

Hıristiyan olarak doğan ancak yirmi yaşında Yahudiliği seçen siyahî Alysa Stanton, Reformist haham olmaya hazırlanıyor

Dünya
17 Haziran 2009 Çarşamba

Amerika’nın önde gelen televizyon kanallarından ABC’ye bir açıklamaya yapan Stanton, “Yeni bir yol çizmek zor bir şey. Tanrı’nın bana bahşettiği, saygı duyduğum bu görevle onurlandırılmış olsam da bu hafife alacağım bir görev değil,” dedi.

45 yaşındaki Alysa Stanton ilk kadın Afro-Amerikalı Haham olmaya hazırlanıyor. Stanton, iki hafta içinde Stanton Cincinnati’deki Reform Hareketi İbrani Birlik Koleji- Musevi Din Enstitüsü’nde göreve başlayacak.

14 yaşında bir evlatlık kız çocuğu annesi olan Stanton, “10 sene önce biri bana haham olacağımı söylese ona gülerdim. Ben ve ruhanî lider?” şeklinde düşüncelerini belirtiyor.

Stanton, haham olma çalışmalarına 2002 yılında Kudüs’te başladı ve eğitimini Cincinnati Ohio’da tamamladı.

Stanton, Ağustos ayından itibaren Greenville North Carolina’da 53 aileye hizmet eden, hem muhafazakâr hem reformist olan Beit Şalom Cemaati’nin ruhanî lideri olacak.

Stanton cemaat için ten renginin bir sorun teşkil edeceğini düşünmediğini belirtti. Stanton, “Her haham için yeni bir cemaate girdiğinde bir uyum süreci vardır. Irkın bu süreçte etkili olacağını düşünmüyorum,’’ şeklinde düşüncelerini ifade etti.

Hıristiyan bir ailede yetiştirilen Stanton, 9 yaşında diğer dinlere ilgi duymaya başladı ve 20 yaşında Yahudiliği seçmeye karar verdi. Stanton, “Birçok insan bir Yahudi’yle beraber olduğu veya evleneceği için din değiştirir. Bu nedenlere Yahudiliğin ruhsal yolunu seçmek dahil değildir. Ama ben Yahudi oldum çünkü Yahudiliğin yolu benim içindi,” diyen Stanton, sözlerini “Sadece dinî bir bakış açısından değil etik, sosyal ve toplumsal açıdan benim için önemli bir yol,” şeklinde sözlerini noktaladı.