BARACK OBAMA: Tarihi reddeden insanlara sabrımız yok

ABD Başkanı Barack Obama 5 Haziran Cuma günü Almanya Başbakanı Angela Merkel, Buchenwald’dan kurtulan Nobel Ödülü sahibi Elie Wiesel eşliğinde Nazi ölüm kampını ziyaret etti

Şalom
10 Haziran 2009 Çarşamba

ABD Başkanı Obama’nın Kahire’de yaptığı İslam dünyası ile uzlaştırıcı nitelikteki konuşmasının ardından Almanya’da Buchenwald Ölüm Kampı’nı ziyareti, bir anlamda dengeyi sağlama girişimi olarak nitelendirildi.

Obama kampa yapacağı ziyaretten önce bir televizyon programına yaptığı açıklamada Yahudi soykırımını reddeden İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad’ın, Buchenwald Ölüm Kampı’nı ziyaret etmesi gerektiğini söyledi ve “Tarihi reddeden insanlara tahammülüm yok ve soykırım tarihi, üzerinde spekülasyon yapılacak bir şey değildir,” dedi.

Obama kampı ziyareti sırasında “Bu vahşeti inkâr etmek nasıl mümkün olabilir? Bazı kesimler Holokost’un gerçekleşmediğini iddia ediyorlar. Bu mekânlar Nazi vahşetinin birer kanıtıdır. Tarihi reddeden insanlara sabrımız yok. Bu mekân bu şekilde düşünenlere, tarihimizle ilgili yalanlar söyleyenlere karşı verilecek nihai bir şamardır. Holokost inkârcıları ile mücadele bizim görevimizdir. Antisemitizm, ırkçılık, homoseksüellere karşı nefret, ayrımcılık bizleri tiksindiriyor” dedi.

Merkel: Geçmişimizden ders almak zorundayız

Obama’ya ev sahipliği yapan Almanya Başbakanı Merkel, Holokost’un utanç verici anılarının hiçbir zaman unutulmayacağını vurgulayarak; “Buchenwald ile diğer 120 kampta öldürülen veya açlıktan ve güçlerinin tükenmesi nedeniyle yaşamını yitiren insanları asla unutmayacağız. Biz Almanlar geçmişimizden ders almak zorundayız” dedi.