Haftanın İzi

Afrika'dan Asya'ya, Hollanda'dan Irak'a haftaya damgasını vuranlar...

Karel VALANSİ Diğer
10 Haziran 2009 Çarşamba

Afrika

• Gine Bissau: Başkan adayına suikast

Devlet başkanlığı adayı Bakan Baciro Dabo, kimliği belirsiz kişilerce vurularak öldürüldü. Mart ayında da askerler, Devlet Başkanı Joao Bernardo Vieira’yı, Genelkurmay Başkanı Tagme Na Vaie’nin öldürülmesinin intikamını almak için öldürmüştü.

• Gabon: Bongo vefat etti

Afrika’da en uzun süre başkanlık yapmış olan 73 yaşındaki Gabon Devlet Başkanı Ömer Bongo tedavi gördüğü Barselona’da kalp yetmezliğinden hayatını kaybetti.

• Mali: El Kaide rehini öldürdü

Mali’de faaliyet gösteren bir El Kaide hücresinin, Ocak ayında Nijer’den kaçırılan ve rehin tutulan Edwin Dyer adlı İngiliz vatandaşını öldürdüğü İngiltere başbakanlığı tarafından açıklandı.

• Nijerya: Shell tazminat ödedi

Nijerya’da insan hakları ihlaline karışmakla suçlanan Shell’e karşı on üç yıldır süren dava New York’ta mahkeme dışı bir anlaşmayla sonuçlandı. Shell iddiaları yalanlasa da uzlaşmak için 15,5 milyar dolar tazminat ödemeyi kabul etti.

 

Amerika

• Peru: Amazon isyanı

Hükümetin, toprağı yabancı enerji ve maden şirketlerine cazip hale getirme yasasını protesto eden Amazon yerlileri ile polis arasındaki çatışmada 36 kişi öldü, 38 polis rehin alındı. Rehin polisleri kurtarma operasyonunda ise 22’si kurtarıldı, 9’u öldü, 7’si kayıp.

• Meksika: Kreşte yangın

Yandaki lastik mağazasında başlayan ve kreşe sıçrayan yangında ölen çocuk sayısı 44 olarak açıklandı.

• Küba: Yeniden üye

Küba’yı 1962’de üyelikten çıkaran Amerikan Devletleri Örgütü (ADÖ), Honduras’ta yapılan zirvede “Soğuk Savaş’tan kalma bir hata” olarak adlandırdığı bu kararı iptal ettiğini açıkladı. ADÖ üyeleri arasında yalnızca ABD’nin Küba’yla diplomatik ilişkileri bulunmuyor.

 

Asya

• Kuzey Kore: Güney Kore’ye teklif

Kuzey Kore, sınırda bulunan, Güney Koreli şirketler tarafından işletilen ve Kuzey Koreli işçilerin çalıştığı Kaesong Endüstri Parkı’nın akıbetini görüşmek üzere Güney Kore’ye görüşme teklifinde bulundu. İşçi maaşları zamları ve K. Kore’deki siyasi sistemi eleştirdiği için tutuklanan G. Koreli mühendis konuları iki tarafı karşı karşıya getirmişti.

• Kuzey Kore:

Gazetecilerin davası sona erdi

Kuzey Kore iki Amerikalı gazeteciyi sınırı izinsiz geçmekten 12 yıl ağır hapse mahkûm etti.

• Çin: Heyelan

Ülkenin güneybatısında bulunan demir madenleri bölgesindeki toprak kaymasında 60 kişi toprak altında kaldı.

• Pakistan: Cami’ye bombalı saldırı

Ülkenin kuzeydoğusunda Peşaver’e yakın bir camiyi hedef alan bombalı saldırıda 40 kişi öldü.

 

Avrupa

• Hollanda: AP seçimleri tamamlandı

Avrupa Parlamentosu’nun 5 yıl süreyle görev yapacak 736 üyesi düşük katılımlı bir seçim ile belirlendi. Seçimlerde %36,3’lük oy oranı ile 267 sandalye kazanan Hıristiyan Demokratlar en büyük siyasi grubu oluşturdu. İkinci sırada bulunan sosyalistler büyük bir düşüş yaşayarak %21,6’lik oy oranı ile 159 sandalye kazandı. Aşırı sağcıların oy oranının yükselmesi endişe verici bulundu.

• İngiltere: Brown göreve devam ediyor

Milletvekillerinin devlete fatura ettikleri harcamaların basına sızmasıyla çıkan haberler birbiri ardına istifalarla bir skandala dönüştü. Avrupa Parlamentosu seçimlerinde alınan kötü sonuçların ardından Başbakan Gordon Brown’a yönelik istifa talepleri ise yeni kurulan kabine ile yaptığı ilk toplantıda kendisine destek veren milletvekillerinin ağır basması ile son buldu.

• Ukrayna: Maden kazası

Donetsk kenti yakınlarındaki kömür madeninde meydana gelen kazada 6 kişi öldü, 7 kişi kayıp.

• Fransa: Uçak kazasının ardından

Air France, bir jetlerinin Atlas Okyanusu üzerinde kaybolması üzerine, Airbus model uçaklarında hız monitörlerini değiştirme kararı aldı.

Ortadoğu

• İsrail: Obama gitti Mitchell geliyor

Obama’nın Ortadoğu ziyareti ardından, ABD Ortadoğu özel temsilcisi George Mitchell İsrail-Filistin barış görüşmelerini devam ettirmek amacı ile bölge liderleri ile buluşacak.

• İran: Obama’ya eleştiri

Şah Muhammed Rıza Pehlevi’yi deviren İslam Devrimi’nin lideri Ayetullah Humeyni’nin ölümünün 20’inci yıl dönümünde konuşan Ayetullah Ali Hamaney, ABD’nin Ortadoğu’da “şiddetle nefret edilen” bir ülke olduğunu, Başkan Barak Obama’nın sarfedeceği birkaç güzel kelimenin bir şey değiştirmeyeceğini söyledi. El Cezire televizyonunda yayınlanan video mesajında Usame Bin Ladin, İslam dünyasıyla diyalog çağrısında bulunan Obama’nın nefret tohumları ektiğini ileri sürdü.

• FÖY: Hamas’a gözaltı

Filistin Özerk Yönetimi güvenlik güçleri, Batı Şeria’da Hamas mensubu 3 kadını, polisleri hedef alan intihar saldırısı planlama gerekçesiyle gözaltına aldı.

• Irak: Minibüse bomba

Şii bölgesinde bir minibüse koyulan bombanın patlaması ile 9 kişi öldü, 24 kişi yaralandı.

 

haftanın sözü

“Tebrikler Lübnan, tebrikler demokrasi, tebrikler özgürlük”

Saad HARIRI

İktidardaki “14 Mart” hareketinin lideri, suikasta kurban giden eski Başbakan Refik Hariri’nin oğlu

 

Meclisin 128 üyesini belirlemek için yapılan seçim, 3 milyondan fazla seçmenin katılımı ile sona erdi. Türkiye’den 8 gözlemcinin de aralarında olduğu 250 gözlemcinin, 50 bin polis ve askerin denetimi altında gerçekleşen kilit seçimde iktidarda bulunan Saad Hariri liderliğindeki Suriye karşıtı koalisyon, İran merkezli Hizbullahı yenerek seçimlerden birinci parti olarak çıktı.