İsrail Gazze ablukasını hafifletmeye hazırlanıyor

Dünya
10 Haziran 2009 Çarşamba

ABD Başkanı Obama’nın “devam eden insanlık krizi” eleştirisini takiben İsrailli güvenlik uzmanlarının Gazze Şeridi’ndeki ablukayı hafifletmek amacıyla görüşmesi bekleniyor. Obama’nın Kahire’de yaptığı konuşmada ablukanın Filistinli aileleri perişan ettiğini ve bununda İsrail’in güvenlik çıkarlarına hizmet etmediğini belirtmesi Kudüs’ü harekete geçirdi.

İsrail Gazze Şeridi’ne giren ürün çeşidini azaltmış olmasına rağmen, Filistinliler ilaç, tıbbi malzeme, yakıt ve gıda alabiliyorlar. İsrail “çift kullanımlı” olabilecek şekilde sınıflandırdığı ve olası terör faaliyetlerinde kullanılabilecek – inşaat malzemeleri gibi – ürünler üzerindeki yasağını ise sürdürüyor. 

Hamas’ın şiddet olaylarını durdurmasını takiben 2008’in ikinci yarısında günde 130 kamyon olan ilaç ve gıda girişi 100 kamyona düştü. Ancak yasakların hafifletilmesini savunan yardım gruplarından Human Rights Watch (İnsan Hakları Gözetim)’e göre Hamas’ın Gazze Şeridi’nde Haziran 2007’de yönetime gelmesinden bu yana, bu sayı günlük 475 kamyon girişinin çok altına inmiş durumda. Genellikle kamyonlar, ilaç, tıbbi malzeme ve süt ürünleri, et, sebze ve meyveler ile insani yardım taşıyorlar.