Ünlü yatırımcı Telman İsmailov kimdir?

Geçtiğimiz günlerde dünya starlarının katılımlarıyla “en müsrif açılış” olarak addedilen Antalya’daki Mardan Palace haberlerinin ardından dikkatler otel sahibi ve yatırımcı Telman İsmailov’a yöneldi

Şalom
3 Haziran 2009 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta yerli ve yabancı basın, Avrupa’nın en görkemli oteli olarak anılan Antalya’daki Mardan Palace’ın açılışına davet edilen Hollywood starlarına ve açılış için yapılan olağandışı harcamalara geniş yer verdi. Tüm bu haberlerin ardından herkes aynı soruyu soruyor. 3 milyar dolarlık servete sahip, 7 milyar cirolu, içinde 31 şirketi bulunan dev bir yapının başındaki kişi  kim?

Avrupa- Asya  Yahudi Kongresi Başkan Vekili görevini yürüten Telman İsmailov, 1956 yılında Yahudi bir ailenin 12 çocuğundan biri olarak Bakü’de doğdu. Azerbaycan Halk Ekonomi Enstitüsü’nü 1976 yılında bitiren yatırımcı, 1980’li yıllarda Moskova’ya taşındı ve Ticaret Bakanlığı’nda ekonomist olarak çalışmaya başladı. 1988’de “Ticari Hayır Firması” diyebileceğimiz adındaki ilk şirketini kurdu.  1989’da AST Şirketler Grubu’nun kurulmasıyla yatırım alanını genişletti. İsmailov, “Dağ Yahudileri” olarak da anılan Kafkas Yahudileri cemaati üyelerinden olmasının yanı sıra bölgedeki  Yahudi lobisinin önde gelen isimlerinden.

Rus parlamenter Yevda Abramov’un açıklamasına göre  İsmailov, İsrail’de babası adına bir sinagog yaptırdı. Otele de adını verdiği babası Mardan İsmailov 2001’de yaşamını yitirdi.

Türkiye’de başka otelleri de bulunan İsmailov, geçtiğimiz hafta Türk Vatandaşı olmak için başvuruda bulunduğunu açıkladı.