Yüzde 64: Yahudi komşu istemiyoruz

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Esmer öncülüğünde ve İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın katkılarıyla, 34 ilde yapılan “Radikalizm ve Aşırıcılık Araştırması” Türkiye geneli için ilginç sonuçlar ortaya koydu

Şalom
3 Haziran 2009 Çarşamba

Prof. Dr. Esmer’in öncülüğünde 12 Nisan-3 Mayıs tarihleri arasında 34 şehirde, 1715 denekle yüz yüze görüşülerek yapılan araştırmanın sonuçları “Siyasi ve Dini Aşırıcılık” başlıklı bir uluslararası konferansla açıklandı. Hoşgörü, kadın-erkek eşitliği, AB ve ABD’ye yönelik tutumlar gibi konuların incelendiği araştırmanın sonuçları ilginç sonuçlar ortaya koydu. Hoşgörüyü ölçmek amacıyla sorulan deneklerin %64’ü Yahudi, %52’si Hıristiyan, %66’sı hiçbir dine inanmayan %26’sı ise başka bir ırk veya renkten komşu istemediğini belirtti. Söz konusu unsurlara en hoşgörüsüz yaklaşanların 15 ile 18 yaş arasındaki gençlerin olması da dikkat çekti. Araştırma ayrıca, üniversite mezunlarının en hoşgörülü grubu oluşturduğunu, eğitim seviyesi düştükçe hoşgörü oranının da azaldığını ortaya koydu.

“Bunlardan hangisi sizin için birinci sırada gelir?” sorusunda ise deneklerin %62’si ‘din’ cevabını verirken, %16 laiklik, %13 demokrasi, %5 etnik kimliğim, %4 ise yeterli bir gelir düzeyi cevabını verdi. Araştırmaya göre, dünyayı anlayabilmek için yüzde 56 din kitaplarının, yüzde 44 ise bilimin önemli olduğunu düşünüyor. Yaratılışa inananların oranı yüzde 93 iken, evrime inananlar sadece yüzde yedi.

 

TÜRKİYE VE DÜNYA İÇİN “TEHDİT”LER

Aşırı İslamcı akımların Türkiye için ‘büyük tehdit’ olduğunu düşünenlerin oranı %34 iken, deneklerin %35’i ‘bir ölçüde tehdit’ olarak değerlendirdi. Yüzde 90 İsrail’i, yüzde 80 şeriatı, yüzde 73 komünizmi “aşırı” olarak görüyor. Aşırı bulunan diğer unsurlar arasında ise El-Kaide, faşizm, ırkçılık, Taliban ve Hamas geliyor. Bugün dünyadaki sorunların sorumlusu olarak ise sırasıyla, cahillik ve eğitimsizlik, İsrail, terör, ABD, kapitalizm, insanlar arası eşitsizlik, dini inançların zayıflaması ve AB görülüyor.

 

PROF. NARLI: Sayılar uyarı niteliğinde

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Bahçeşehir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Rektör Yardımcısı, sosyolog Prof. Dr. Nilüfer Narlı, araştırmanın Türkiye geneli için bir “hoşgörüsüzlük” tablosu ortaya koyduğunu belirtti. Farklı nedenlerden dahi olsa, ayrımcılığa uğradığını düşünenlerinin ortalamasının yüzde 17 olmasının Türkiye için “önemli bir uyarı” olduğunu belirten Prof. Narlı, İslam kimliğinin halkın yaşam tarzını belirlemede çok önemli bir etken olduğunu dile getirdi. Araştırmanın da bu sonucu ortaya koyduğunu vurgulayan Nilüfer Narlı, halkın kendi dini değerleriyle çatışan veya dini değerlerine bağlı olarak farklı yaşam tarzları ortaya koyanları tolere edemediğini belirtti.