Güleryüz çifti Küba’da Türk Sefarad Kültürünü tanıttı

Toplum
3 Haziran 2009 Çarşamba

Havana kentinde El Centro Hebreo Sefaradi de Cuba (Küba Sefarad Yahudileri Merkezi) tarafından 27-29 Mayıs 2009 tarihleri arasında Havana Milli Kütüphanesi salonlarında düzenlenen Impronta de la Cultura Sefaradi en Cuba (Küba Sefarad Kültüründen Ezgiler) etkinliğine Küba’dan beş, ABD’den bir, Yunanistan’dan bir ve Türkiye’den iki konuşmacı katıldı.

Havana Büyükelçimiz  Şanıvar Olgun Kızıldeli tarafından davet edilen araştırmacı/yazar Naim A. Güleryüz, 28 Mayıs Perşembe günü La Vida Judia de Turquia en su Quincentenario (5. Yüzyılında Türkiye’de Yahudi Yaşamı) başlığı altında yaptığı ve 50 kadar saydamla süslediği İspanyolca sunumda Türk Yahudilerinin dünkü ve bugünkü yaşamları, kurumları, beklentileri ve geniş toplumla ilişkileri konusunda ayrıntılı bilgiler verdi

29 Mayıs Cuma günü, Küba’lı Sefarad Gençlerinin sergilediği Sefarad müziği ve folklor dansları şöleninde söz alan İvet Güleryüz de Cultura Culinara Sefaradi en Turquia (Türkiye’de Sefarad Mutfak Kültürü) konusunu işleyerek, Türk Sefaradlarının sofra ve mutfak geleneklerini, Cuma gecesi, Cumartesi Sabahı ve Bayram günlerine özgü yemeklerini saydamlar refakatinde Judeo-Espanyol lisanında özetledi. Havana Büyükelçiliğimizin düzenlediği resepsiyonda sunulan Türk Sefarad yemeklerinden borekas’ların hazırlanmasını gözeten İvet Güleryüz’ün bu hazırlık sırasında  videoya alınan görüntüleri de sunuma eşlik etti.

Aynı gün bir de fotoğraf sergisi açıldı. 20. yüzyılın başında özellikle Kırklareli, Edirne, Silivri ve kısmen de İstanbul’dan göç eden Sefaradların çoğunlukta olduğu Küba Sefarad Yahudileri fotoğrafları seyrederken nostaljik anlar yaşadılar ve ayrıntılı izahat aldılar. “Turkanos” diye anılmaya devam eden ikinci, hatta üçüncü kuşak bu kişiler soruları ve anıları ile Türkiye özlemini dile getirdiler.

Naim A. Güleryüz, 2009 yılı sonu veya 2010 yılı başında 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi’nde Küba’ya göç eden Türk Sefaradları konulu bir sergi açma hazırlığı içinde olduğu belirtti.