Reyna Malka Haleva’nın vijolası

Toplum
3 Haziran 2009 Çarşamba

Mayıs ayı içerisinde dünyaya gelen Leyla ile Rav Naftali Haleva çiftlerinin kızları Reyna Malka Haleva’nın viyola töreni 31 Mayıs Pazar günü Neve Şalom Sinagogu’nda gerçekleşti.

Kalabalık bir davetli topluluğunun katılımıyla gerçekleşen törende  İpekçioğlu ile Haleva ailesi başta olmak üzere Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya ve  dindaşlar   hazır bulundu.

Törende Rav Moşe Benveniste ile Rav İsak Alaluf yaptıkları konuşmalarda Yahudi dininde kadının önemine ve Vijola törenin amacına değindirler.

Tören sırasında Teva’ya çıkan Haleva ailesinin tüm torunları, hep birlikle sunacakları ve güne anlam katan bir gösteri öncesinde söz alan Hahambaşının Rav Haleva’nın en büyük torunu Reysi, yeni doğmuş olan  bebeğin üzerindeki elbisenin 62 senelik bir tarihi olduğunu, babaannesi  Reyna Haleva’nın  kendi vijolasında giydiğini ve daha sonra sırasıyla tüm torunları tarafından sünnet ve vijola törenlerinde geleneksel olarak kullanıldığını, torunlarının çocukları olduğunda da aynı kıyafeti giymelerinin nasip olmasını dileklerini sundu.

Daha sonra söz alan Leyla ile Rav Nafi Haleva’nın oğulları İzak ve Marsel Haleva aileye yeni katılmış olan kardeşleri Reyna’ya hoşgeldin dileklerini sunmak ve törenin anlamlı olması için İzzet Bana tarafından hazırlanan  bir müzik gösterisi sundular.

Tören, Haleva torunlarının hep birlikte seslendirdikleri şarkıların ardından Neve Şalom Kültür Merkezi’nde verilen seuda  ile sonlandı.