Etz Ahayim’de özel Şavuot duası

Toplum
3 Haziran 2009 Çarşamba

Hahambaşı Rav İsak Haleva, 28 Mayıs Perşembe gecesi, Ortaköy’de her yıl coşkuyla kutlanan Şavuot Bayramı’nı onurlandırdı.

Geleneksel olarak Şavuot’ta okunan Rut’un Kitabı, bu yıl,120’yi aşkın yahid için, Hahambaşımız tarafından okunup yorumlandı.

Sabahın ilk ışıklarına kadar süren Tora sohbetlerinde ayrıca Rav Nafi Haleva ‘Pirke Avot’,TÜBİTAK üçüncüsü Berk Diler ‘Yaratılış ve Bilim’, Yazar Eddi Anter ‘Şir Aşirim-Ezgilerin Ezgisi’, Eli Morhayim ‘ If I Were G-d’, Araştırmacı Josef Tari  ‘Kumran Yazıtları’,  Murat Bildirici ‘Yahudilikte İlişkiler’, Ester Asa ‘Sizler Hakim Olun’,Luna Bildirici ‘Şabat’ın Uygulama Zorlukları ve Duygular’,Albert Gerşon ‘Eden Suları-Mikve’ konularını günümüze uyarlayarak, dinleyicileri bilgilendirdi. Bunların yanında Amerika’dan gelen iki araştırmacı, Cecilia Sibony ‘Ortadoğu’da Yaşayan Yahudi Cemaatleri Gelenek ve Yaşamları’,ve Andrea Siegel ‘Yahudi Kültürü’nde Sevgi’ konularındaki birikimlerini, simültane tercüme eşliğinde yahidlerle paylaştı. Şavuot’un geleneksel sütlü tatlıları yanında, çeşitli yiyecek, içecek ve mevsim meyveleri eşliğinde süren sohbetler, 10 Emir’in okunduğu sabah Tefilası ve seuda ile son buldu.