İbrani Üniversitesi’ne “beyin araştırması” için büyük bağış

Dünya
3 Haziran 2009 Çarşamba

Edmond J. Safra Hayır Kurumu, İsrail’in önde gelen üniversitelerinden İbrani Üniversitesi’ne 50 milyon dolar bağışladı. Üniversite, J. Safra Hayır Kurumu’ndan alınan 50 milyon dolarlık bağışın, şu ana kadar araştırma için bir İsrail Üniversitesi tarafından alınmış en büyük bağış olduğunu belirtti. Bağış sayesinde kurulacak yeni merkezin direktörü Prof. Elion Vaadia, araştırmacıların Alzheimer gibi sinir sistemi rahatsızlıkları için tedavi geliştirmek üzerinde çalışacaklarını, ayrıca görme ve duyma gibi uyarıların beyne nasıl ulaştığını inceleyeceklerini belirtti.

Yahudi bir Lübnanlı milyarder olan Edmond J. Safra, ABD, Avrupa ve Güney Amerika’da birçok bankanın sahibi idi. 1999’da Forbes’un en zengin adamlardan biri olarak belirtildiğinde, Monte Carlo’daki evinde öldürülmüştü. Safra, öldüğünde bir başka nörolojik rahatsızlık olan Parkinson hastasıydı.

Yetkililer merkezi inşa etmenin 130 milyon dolara mal olacağını tahmin ediyorlar. Üniversite, kalan miktarı mezunları ve başka bağışçılardan toplamayı ümit ediyor. Vaadia, 10 yıl içinde merkezin tamamen çalışmaya başlamış olmasını beklediğini belirtirken, İsrail’in, Avrupa ve Amerika’da özellikle yaygın olan beyin ile ilgili araştırmalara göreceli olarak yeni başladığını ekledi.