Hamas Abbas’a karşı savaş çağrısı yaptı

Filistin Yönetimi ile Hamas arasında geçtiğimiz hafta meydana gelen silahlı çatışma, iki grup arasındaki gerginliği bir üst seviyeye taşıdı

Dünya
3 Haziran 2009 Çarşamba

Geçtiğimiz Pazar günü Batı Şeria’da Abbas’ı destekleyen Filistin Yönetimi güçleri ile Hamas arasında gerçekleşen çatışmada toplam altı kişi hayatını kaybetti. Kalkilya bölgesinde yaşanan ve saatler süren çatışmalarda Filistin Yönetimi polisleri Hamas’ın militan kanadının Batı Şaria’daki en güçlü hücrelerinden birine operasyon düzenledi.

Saldırılarda bir sivilin yanı sıra üç Filistinli polis öldü. Hamas’ın bölgedeki komutanlarından Muhammad Samman ve Ahmed Yassin da, saklandıkları hücre evinde ölü olarak ele geçirildi.

Operasyonun ardından Hamas yetkilileri çok sert açıklamalar yaparak dikkatleri çekti. Olayın ardından yayınlanan fetvada Filistinliler tarafından öldürülmüş olsalar bile olayda hayatını kaybeden Hamaslıların İsraillilere karşı savaştıklarında olduğu gibi şehit sayılacağı belirtildi ve Hamas militanlarından Filistin Yönetimi askerlerinin hedef alınması istendi.

Şu anda Şam’da bulunan Hamas’ın lideri Talal Nasser de bir açıklama yaparak Filistinlileri, İsrail’den farksız olarak Filistin Yönetimi’ni de bir düşman olarak görmelerini istedi.

Hamas’ın intikam çağrısı, daha önceki benzerlerine göre çok daha sert olarak algılandı. Örgütün Filistin Yönetimi’nden intikam almak için intihar komandosu kullanabileceği, daha önce sadece İsrail’e karşı savaşta tercih edilen bu saldırı yönteminin bundan sonra Filistin güçlerine yönelik de uyglanabileceği açıklandı.

İsrailli güvenlik güçleri yaşanan olaylarla ilgili olarak yaptığı açıklamada öldürülen iki Hamas üyesinin, Hamas’ın Batı Şeria’daki varlığına büyük zarar verdiğini belirtti. İsrail daha önce bölgedeki Hamas varlığına son vermeleri yönünde Filistin yönetimine talepte bulunmuştu. Ancak Hamas’ın iddia ettiği gibi geçtiğimiz Pazar günü meydana gelen hücre evi baskınında İsrail birliklerinin de yer alması gerek İsrail, gerekse Filistinli yöneticiler tarafından yalanlandı.