UNESCO Başkan Adayı Mısır Bakanı Faruk Hüsnü:‘Sözlerimden pişmanlık duyuyorum’

UNESCO başkan adayı Mısır Kültür Bakanı Faruk Hüsnü, ateşli İsrail karşıtı söylemlerine rağmen, bazı sorunlu demeçlerinin kendi görüşlerini ve bir kültüre bağlılığını ifade ettiğini belirterek özür diledi

Dünya
3 Haziran 2009 Çarşamba

UNESCO’nun başkan adayları arasında güçlü isimlerden biri olarak öne çıkan Mısır Kültür Bakanı Faruk Hüsnü, dünya kamuoyunun tepkisine neden olan sözlerinden dolayı üzüntü duyduğunu belirtti.

1987’den beri Mısır Kültür Bakanı olan Hüsnü, geçen Mayıs ayında kendisine Mısır kütüphanelerinde İsrail kitapları olduğunu ifade eden bir vekile “Eğer varsa yakın bu kitapları, onları ben sizden önce yakacağım” ifadesini kullandı. Hüsnü’nün  “Yapabilseydim Mısır kütüphanelerindeki İsrail kitaplarını yakardım” ifadesi büyük tepki topladı.

Hüsnü, o dönemde görsel ve yazılı basına yorumlarının abartı olduğunu ifade etmişti.

Faruk Hüsnü, Le Monde’a yaptığı açıklamada yorumlarından dolayı pişmanlık duyduğunu ifade etti. Hüsnü, rakiplerinin ırkçılık, farklılıkları dışlama, farklı kültürlere zarar vermek gibi kavramlarla kendisini, yorumlarını kullanarak ilişkilendirdiklerini belirtti.

Mısırlı Bakan, “Hiçbir şey bana ırkçılık, ötekini inkâr ve Yahudi veya başka bir kültüre zarar verme dürtüsü kadar uzak değildir” ifadesini kullandı.

 Bakan aynı zamanda kendi eleştirmenlerinden, yorumlarını kültürel iletişimin gelişimine adadığı kendi hayatının daha geniş bir açısından incelemesini istedi.

Hüsnü aynı zamanda Mısır’daki köktendinci çevrelerden aldığı saldırı tehditlerinden bahsetti. Bakan, bunlara rağmen İsrail ve Arap dünyası arasında normal ilişkilerin Ortadoğu’da barış sağlanmadan gerçekleşmesinin mümkün olmadığını belirtti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, geçtiğimiz ay Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’le görüşmesinin ertesinde, Faruk Hüsnü’nün UNESCO başkanlık adaylığına karşı olan itirazını geri çekmişti.

11 Mayıs’ta Şarm el-Şeyh’de imzalanan gizli bir anlaşmanın parçası olarak Netanyahu Mübarek’e, İsrail’in Faruk Hüsnü’nün adaylığına karşı başlattığı uluslararası kampanyayı durduracağı sözünü verdi. Netanyahu’nun, bunun karşılığında Mısırlı liderden ne aldığı hâlâ belirsiz.

İsrail politikasında radikal değişikliklere yol açabilecek Netanyahu ile Mübarek arasındaki “anlaşmanın” kesin ayrıntıları ise gizli tutuluyor.

İsrail Başbakanlığı’ndaki bir kaynak gelişmeleri onaylarken, kararın Mısır ve Avrupalı bazı liderlin özel ricası doğrultusunda alındığını ifade etti.

Bunlara ek olarak aynı kaynak İsrail’in jestinin gelecekte Mısır’ın yapacağı jestlerin takip edeceği daha geniş bir karşılıklı anlayışın parçası olduğunu ifade etti. “Bağımsız ve değecek bir karşılık aldık. İsrail’in çıkarlarına karşı olsaydı bu karar almazdık” görüşünü bildirdi.