İsrail’de “Polonya Yılı” etkinlikleri

İsrail Filarmoni Orkestrası’nın Kudüs’te gerçekleşen Chopin ve Gorecki konseri ile “Polonya Yılı” kapsamında 14 aydır süren etkinlikler son buldu

Kültür
3 Haziran 2009 Çarşamba

Son 14 aydır sergi, performans ve sanatsal projeler Polonyalı sanatçılar tarafından İsrail halkına tanıtıldı. İsrail’de Polonya Yılı projesi, Polonya kültürünü tanıtmak amacıyla Polonya Kültür Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Adam Mickiewicz Enstitüsü’nün işbirliğinde gerçekleşti.

Bu enstitü Polonya kültürünü tüm dünyaya tanıtmayı hedeflerken, Polonya hükümeti İsrail halkı ile ilişkileri güçlendirmek ve günümüzün Polonya’sı hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamak üzere özel bir çaba sarf etti.  Bu dizi etkinliklerin ilki; geçtiğimiz yıl Nisan ayında Polonyalı Mariusz Trelinski tarafından sahneye konan “Madame Butterfly” operasıydı. İsrailli yeteneklerin de rol aldığı bu etkinlikte, Polonya Başbakanı Donald Tusk da hazır bulundu.

Yıl boyunca sürdürülen etkinliklerin bazılarında iki ülke arasında sanatsal yönde işbirliği göze çarptı. Örneğin İsrail’in ünlü Habima Tiyatrosu’nun ve Polonya’nın Wroclaw kentinden Wspolczesny Theatre’nin oyuncuları birlikte sahne aldı. 14 ay süren kültürel etkinliklerin anısına Polonya hükümeti ile İsrail Posta Kurumu ortak bir pul bastı. Bu pulda Polonyalı Yahudi özgürlük savaşçısı Berek Joselewicz’in resmi yer alıyor. Tarihte bir Yahudi askeri birliğine komuta eden Berek Joselewicz, Polonya ordusunda subay olup, 18.yy’ın sonlarında Polonya’nın Rusya İmparatorluğu’na karşı başkaldırısında etkin rol oynamıştı.

Resmi etkinliklerin son bulmasına rağmen Polonya ile İsrail arasındaki kültürel işbirliğinin süreceği belirtildi. Örneğin Ponzan kentinden Polonyalı tiyatro grubu Biuro Podrozy, Tel Aviv Tiyatro Festivali kapsamında “Macbeth”i sahneleyecek.