Leonard Bernstein’in “Kaddish”i Yad Vaşem’de

İsrail Filarmoni Orkestrası, Kudüs’teki Yad Vaşem Müzesi’nde gerçekleşecek özel bir konserde Leonard Bernstein’ın “Kaddish- 3 No’lu senfonisi” ile bir Holokost Kurtulanı olan Samuel Pisar’ın “Tanrı ile Diyalog” adlı eserini seslendirecek

Kültür
3 Haziran 2009 Çarşamba

Maestro John Axelrod, Soprano Danna Glaser, Dr. Samuel Pisar, Tel Aviv Oda Korosu, İsrael Vocal Ensemble ile Ankor Korosu, Leonard Bernstein’ın “Kaddish”ini İsrail’de ilk kez Yad Vaşem’de icra edecekler.

Edmond J. Safra Vakfı’nın Başkanı Lily Safra’nın himayesinde gerçekleşecek konserde İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres de hazır bulunacak. Bu etkinliğe yüzlerce Holokost Kurtulanı davet edildi.

Leonard Bernstein’ın “Kaddish”i insanın kalbinden kopan bir feryadı sanatsal bir ifadeye dönüştürme gereksinimidir. Holokost dönemine ait bu türden çığlık ve feryatlar tiyatro, sinema, dans, resim ve heykel gibi sanatın farklı dallarında ifade edilmiştir.

Leonard Bernstein’in “Kaddish” adlı eseri Tel Aviv’de ilk kez 1963’te icra edildi. Holokost Kurtulanı Samuel Pisar bu senfoniye yazdığı güfteye “A Dialogue with God” (Tanrı ile Diyalog) adını verdi. “Kaddish” senfonisinin Pisar’ın güftesi ile ilk icrası 2003 yılında John Axelrod yönetiminde Chicago Senfoni Orkestrası tarafından gerçekleşti. “A Dialogue with God”da, bir Auschwitz kurtulanı olan Dr. Samuel Pisar’ın duyguları oldukça belirgindir.

Polonya’da doğan Samuel Pisar, Auschwitz ve Dachau kamplarından kurtulduğunda 16 yaşında bir gençti. Savaş sonrasında eğitimini Paris’te tamamlayan Pisar, Harvard ve Sorbonne’da doktorasını yaptı. Çeşitli dünya üniversitelerinden onursal doktor unvanını aldı.

Dr. Samuel Pisar uzun yıllar BM ve UNESCO’da görev yaptı. Yad Vaşem’in Fransa’daki temsilciliğinin kurucu başkanı olan Pisar, dünya çapında bir insan hakları savunucusu olup yazdığı kitaplar 20 farklı lisana tercüme edilmiştir.