>>Haftanın izi

Somali'den Sri Lanka'ya, Makedonya'dan Kuveyt'e haftaya damgasını vuranlar...

Karel VALANSİ Diğer
20 Mayıs 2009 Çarşamba

Afrika

• Somali: Çatışmalar hız kesmiyor

Aşırı dinci gruplar arasında yaşanan son çatışmalarda 68 kişi öldü, 3300 kişi evlerini terk ettiler. Somali’de iki yıldır süren çatışmalarda 16 binden fazla sivil hayatını kaybetti; bir milyon kişi yerlerinden oldu.

• Somali: Yardım talebi

Somali Ulusal Güvenlik Kurumu Başkanı Nur Muhammed Mahmud, korsanlarla, bölgeye zehirli atık boşaltma ve yasadışı avlanma ile mücadele konusunda kendi gücünü kurabilmek için teçhizat ve eğitim desteği istedi.

Amerika

• ABD: Denizaltı kaynakları kime ait?

Dünyanın çeşitli bölgelerindeki okyanus ve deniz yataklarındaki işlenmemiş kaynakları kontrol altına almak isteyen 69 ülke mülkiyet hakkı için Birleşmiş Milletler’e başvurdular. Bu komisyondan dünyanın deniz sınırlarını çizmesi bekleniyor.

• ABD: Dışişleri buluştu sıra başkanlarda

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, nükleer güvenliğin geliştirilmesi ve iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi konularını tartışmak üzere Washington’da bir araya geldiler. Rusya ile ilişkileri düzeltmek isteyen ABD Başkanı Barack Obama 6-8 Temmuz tarihlerinde Rusya’da Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev’i ziyaret edecek.

Asya

• Sri Lanka: İç savaş sonunda bitti!

1983 yılından beri ülkenin kuzey ve doğusunda bağımsızlık savaşı veren Tamil Kaplanları örgütünün liderinin öldürülmesi ile 26 yıldır süre gelen iç savaş sona erdi.

• Pakistan: Taliban’a karşı savaş sürüyor

Svat Bölgesi’ndeki sokağa çıkma yasağı, sivillerin bölgeden çıkmasına olanak vermek için geçici bir süre ile kaldırıldı. Binlerce kişi bölgeden uzaklaşıyor. Pakistan güçleri, bundan yaklaşık 40 yıl önce Bangladeş’le ayrılmalarından bu yana görülen en büyük askeri operasyonda 5 bin Taliban için bölgeye 15 bin asker sevk edildi.

• Hindistan: Bir aylık seçim bitti

Hindistan’ın bir ay süren genel seçimlerinde sayım sürüyor. İlk belirlemelere göre önde giden iktidar partisi zaferini kesinleştiremeden muhalefet partisi BJP’den Arun Jaitley, ‘’Kongre Partisi’nin liderliğindeki koalisyonun parlamentoda en büyük grubu oluşturduğu açıktır. Halkın yargısını kabul ediyoruz’’, açıklamasında bulundu.

Avrupa

• Makedonya: İlk hedef NATO

Eski İçişleri Bakanı Lyube Boşkovski, ülkesini NATO ve AB’ye tam üye yapmak misyonu ile yeni bir siyasi parti kuracağını açıkladı

• İtalya: Irkçı öneri

İtalya’daki merkez sağ hükümetin koalisyon ortaklarından Kuzey Birliği Partisi (KBP), kentte yabancı göçmen sayısının ciddi sorunlar doğurduğunu savunarak Milano metrosunda Milanolulara ayrı vagonlar tahsis edilmesini önerdi. Salvini’nin bu önerisi tartışmaları ve tepkileri de tetikledi.

Ortadoğu

• Kuveyt: Seçimde kadın farkı

Yapılan genel seçimlerle, ülke tarihinde ilk kez kadınlar milletvekilliğine hak kazandı. Kuveyt’tin ilk kadın bakanı Masume Mübarek, liberal Asil El Avadi, kadın hakları savunucusu Rola Daşti ve üniversitede görevli Selva El Casır, ülkenin ilk kadın milletvekilleri oldu. Böylelikle dünyada kadının olmadığı meclis sayısı sekize indi. Meclisinde kadının bulunmadığı ülkelerin üçü Arabistan Yarımadası’nda, kalan beş ülke de küçük ada ülkeleri.

haftanın sözü

“Sonsuza kadar konuşamayız”

Barack Hüseyin OBAMA

ABD Başkanı

ABD Başkanı Barack Obama, İsrail ve İran’ı uyararak diplomasi kullanarak uzlaşma isteğinin de bir sınırı olduğunu vurguladı. Washington’da bulunan Ürdün Kralı Abdullah ile görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenleyen Obama, İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinecad’ın İsrail karşıtı konuşmalarının ülkesinin dünyadaki konumuna zarar verdiği konusunda uyardı.