Abbas: “Ahmedinecad’ın sözleri bizi bağlamaz”

Dünya
14 Mayıs 2009 Perşembe

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, İtalyan haber kanalı RAI’yle yaptığı bir söyleşide, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad’ın, Filistin adına konuşma yetkisinin olmadığını belirtti.
İsrail’in önde gelen haber sitelerinden Ynet’in haberine göre Abbas, RAI’nin, Durban II Konferansı’nda İran Cumhurbaşkanı’nın İsrail karşıtı sözleri ile ilgili sorularını da yanıtladı. Filistin Lideri Abbas, Ahmedinecad’ın konferans sırasındaki tutumunun Filistin açısından destekleyici olmadığını, İran Cumhurbaşkanı’na onların adına konuşma yetkisinin verilmediğini belirtti. Sadece Filistin Yönetimi’nin Filistin halkını temsil edebileceğini söyleyen Abbas, İsrail’i kabul ettiklerini ve amaçlarının İsrail’in yanında yaşayacak bağımsız bir ‘Filistin Devleti’ kurmak olduğunu vurguladı.
Abbas görüşmesinde, ay sonunda Amerika Başkanı Obama’ya yapacağı ziyaret konusunda da bilgi verdi. Obama’nın bugüne kadarki tutumunun cesaret verici olduğunu söyleyen Abbas, Amerika Başkanı’nın, Ortadoğu’da barış için, Filistin probleminin öncelikle halledilmesi gerektiğine ve “İki devlet çözümü”ne inandığını belirtti.
Abbas ayrıca, Filistin Yönetimi, Mısır, Ürdün ve Suudi Arabistan’ın bir araya gelerek Arap Barış Girişimi’nde değişiklik yapmayı planladıkları haberini de yalanladı. Belirsiz Filistin kaynaklarının Londra’daki al-Quda al-Arabî Gazetesi’ne bildirdiği haberde daha esnek yeni bir planın oluşturulacağı bildirilmişti.