Papa İsrail’de antisemitizmle mücadele sözü verdi

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa 16. Benediktus’un, Ortadoğu’daki kutsal mekânlar ziyaretinin ikinci durağı İsrail oldu. Papa, pazartesi günü Ürdün’ün ardından İsrail’e gitti. Papa, yaptığı konuşmalarda barış çağrısı ve antisemitizmle mücadele sözü verdi

Şalom
13 Mayıs 2009 Çarşamba

İsrail’e gelişinde Devlet Başkanı Şimon Peres ve Başbakan Binyamin Netanyahu tarafından karşılanan Papa yaptığı ilk konuşmada, “Benden önceki birçokları gibi, ben de kutsal yerlerde barış – özellikle kutsal topraklarda barış – ve dünyada barış için dua etmeye geldim,” dedi. Antisemitizmi kınayan ve insanlığın Holokost boyutunda bir suçtan kaçınmak için her türlü çabayı sarf etmesi gerektiğini belirten Papa, daha sonra Kudüs’e geçti.

Papa, Kudüs’de Harem ül Şerif’i ve Hz. Ömer Camisi’ni ziyaret etti. Hz. Ömer Camisi’ni ziyaret eden ilk Papa olan 16. Benediktus, camiye girerken ayakkabılarını çıkardı.

Ardından Ağlama Duvarı’na geçen Papa, burada dua ederek dünya barışı için dile getirdiği temennileri yazdığı kâğıdı duvarın taşları arasına koydu.

“Holokost kurbanları unutulmasın”

Holokost Yad Vaşem Müzesi’ni ziyareti sırasında soykırım için “korkunç bir trajedi” nitelemesini kullanan Papa, insanlık tarihi açısından utanç verici bu katliamın asla tekrarlanmaması gerektiğini söyledi. Kurbanların anısına sürekli yanan ateşi canlandırıp çelenk koyan ve saygı duruşunda bulunan Papa, “Kurbanların isimleri asla unutulmasın. Onların çektikleri acı asla inkâr edilmesin, küçümsenmesin ve unutulmasın” ifadelerini kullandı.