-

Aylin YENGİN Yaşam
13 Mayıs 2009 Çarşamba

• NE OKUYALIM?

Markus Zusak’ın Kitap Hırsızı adlı kitabı, nihayet Teri Erbeş tarafından dilimize kazandırıldı. Ödüllü bir çocuk kitapları yazarı olan Zusak, yetişkinlere yönelik kaleme aldığı bu ilk romanıyla hatırı sayılır bir başarı yakaladı ve kitap 400,000 üzerinde bir satış rakamına ulaşarak son yılların en çok satan romanı olmasıyla dikkat çekti. Günümüz edebiyatında nadiren rastlanılan bir incelikle yazılmış bu roman okuyucunun zihninde görsel bir şölene dönüşüyor. Kitabın konusuna gelince: 1939, Nazi Almanya’sında Liesel Meminger ve erkek kardeşi Münih’in varoşlarından Molching’de yoksul bir ailenin yanına yerleştirilmek üzere yola çıkarlar. Anneleri, henüz anlamını bilmedikleri bir kelime yüzünden onları bırakmak zorundadır. Bu kelime “komünist”tir. Yolda, ölüm meleği Liesel’in erkek kardeşini alır. Henüz okuma yazmayı doğru dürüst beceremeyen Liesel, oğlanın toprağa verildiği mezarlıktaki karların arasında, üzerinde gümüş rengi yazılar olan küçük siyah bir kitap bulur: Mezar Kazıcının El Kitabı. Bu, kızın hayatını değiştirecek kitaplardan ilkidir. İşte Liesel Meminger’in kitaplara ve sözcüklere olan tutkusu böyle başlar. Markus Zusak, İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanya’da geçen, güçlü imgelerle dolu bu dokunaklı hikâyeyi ölüm meleğinin ağzından insanın içine işleyen bir dille aktarıyor.

• NE DİNLEYELİM?

Türkiye’nin en özgün ve popüler rock gruplarından Duman’ın, dört yıl aradan sonra heyecanla beklenen yeni albümleri piyasa çıktı. Her birinde on yeni şarkının yer aldığı iki ayrı albüm (Duman 1 ve Duman 2), 18 Mart’ta Sony Music etiketiyle müzik marketlerdeki yerini aldı. Grup yeni albümün kayıtlarını İrlanda’da gerçekleştirdi. İlk kez, prodüktörlüğünü de kendilerinin üstlendikleri albümde yer alan söz ve müziklerin tamamının grup üyelerine ait. Aralık 2008 başında İrlanda’ya giden Duman, yeni albüm kayıtlarını, Muse, Snow Patrol, Manic Street Preachers, R.E.M, The Editors, The Departure gibi dünyaca tanınmış rock gruplarının da kayıtlarını yaptığı Grouse Lodge Stüdyosu’nda gerçekleştirdi. Son günlerde Senden Daha Güzel ve Yağmurun Sabahında adlı şarkıları radyolarda sık sık duyuluyor… Grup şu sıralar, Türkiye’nin büyük bir bölümünü içine alan turnede.  

• NEREYE GİDELİM?

Bimeras Kültür Vakfı’nın organizasyonuyla düzenlenen iDANS Festivali, 20 ülkeden 40 uluslararası projeye ev sahipliği yapacak. iDANS, sahne performansları, video yerleştirmeleri ve sanatçı buluşmalarının yanı sıra festivalin kavramsal çerçevesiyle ilgili uluslararası bir konferans da düzenleyecek. Sunum ve performanslar içeren konferans, 16-17 Mayıs tarihlerinde İstanbul Modern Sanat Müzesi’nde gerçekleşecek. Festivalde ayrıca İstanbullu koreograflardan seçmelerle 22-24 Mayıs hafta sonunda “Yerel Saat” adlı bir özel program yer alacak. Derin düşünce ve keyfî olmayan bir keyfi buluşturan iDANS’ın en güzel ifadesi geçen yıl olduğu gibi, bu yıl da festival buluşma noktasındaki muhabbette gerçekleşecek... Festival boyunca sahne sanatlarında zamanın nasıl örüldüğü ve söküldüğü; performansın gelip geçiciliğinden ötürü zamanla olan kırılgan ilişkisi; dansta bireysel ve kolektif belleğin alışverişleri; dans/performansta tarih yazımı ve belgelemenin sorunları, sanatsal, felsefi, tarihsel, sosyolojik ve matematiksel vektörlerden incelenecek.

• NE ALALIM?

Moda tasarımcısı Hatice Gökçe, 2009 İlkbahar / Yaz sezonu için erkeğin yenilmez olma mitinden yola çıkarak ‘Invincible’ koleksiyonunu yarattı. Hatice Gökçe koleksiyonun tümünde, kadın giyiminde olduğu kadar erkek giyim sektöründe de ilerlemek isteyen Saydam markasının kumaşlarını kullandı. Kadın modasının hareketliliği karşısında en az onun kadar hareket kazanan erkek giyim sektöründe şu an hâkim olan genel felsefe, kişinin kendisiyle ve çevresiyle barışık olma kavramı. İşte böyle bir ortamda erkeğin yenilmezliği düşüncesinden ilham alan tasarımcı 45 parçadan oluşan bir koleksiyona imza attı. İpek, keten karışımı kumaşlardan gömlekler ve bol pantolonlar, yazın rahatlıkla giyilebilecek gömlek elbiselerle tamamlanıyor. Sarı, açık pembe, gri ve mavi gibi canlı renklerin ağırlıkta olduğu bir koleksiyon olan ‘Invincible’da pötikare ve optik desenli kumaşlardan oluşan ceketler farklı desende nakışlarla daha da belirgin hale geliyor. Rahat kesimli gömlekler yarı parlak kumaşlarla etkisini arttırıyor.