Papa’dan barışa çağrı ve antisemitizmle mücadele sözü

İsrail’i ziyaret eden XVI. Papa Benedict, barışa, antisemitizmle mücadeleye ve dinler arası anlayışa çağrı yaptı. Peres, bu yıl İsrail’in komşularıyla barışa ulaşacağı yıl olabileceğini belirtirken, ruhani liderlerin politik ve diplomatik süreçlerdeki önemini tekrar vurguladı

Dünya
13 Mayıs 2009 Çarşamba

XVI. Papa Benedict, Ortadoğu gezisi kapsamında pazartesi günü İsrail’e gitti. İsrail Devlet Başkanı’nın Kudüs’teki konağında büyük bir törenle karşılandı. Törende Şimon Peres başpiskoposa bu yılın İsrail’in komşularıyla barışa ulaşacağı yıl olabileceğini belirtti.

İsrail Devlet Başkanı “Bu yıl, burayı ziyaret ettiğiniz yıl, komşularımız ve bizim barışa ulaşmamız için bir fırsatı ortaya çıkarabilir. Birçok politika bulutu ufku karartırken, kışkırtma sesleri barışın sesini azaltsa da ve hayatlarımızın birçok kavşağına şiddet çok yakınsa da, barış bu bölgedeki birçok insanın burnunda tütüyor,” dedi.

Peres, “Bu kutsal topraklara olan ziyaretinizi en önemli ruhani misyonlardan biri olarak görüyorum: barış misyonu”, şeklinde devam etti. “Fanatizmin kökünün kazındığı ve tolerans tohumlarının ekildiği bir misyon olarak görüyorum. Dünyadaki şiddet ve nefreti azaltmak için yaptıklarınızı ve duruşunuzu takdir ediyorum,” diyen Peres sözlerine, “Mısır ve Ürdün’le barış yaptık ve Filistin’le barış anlaşması yapmak ve hatta bölgesel bir barışa ulaşmak için görüşmelerdeyiz,” şeklinde devam etti.

Peres aynı zamanda dinsel inançlarla beslenen küresel şiddet hakkındaki endişesini de dile getirdi. “Hepimiz, Yahudi, Hıristiyan ve Müslüman, inanan insanların tümü, bugünkü sorunun din ve devlet işlerinin ayrılması değil, kesin olarak dinin şiddetten ayrılması olduğunu biliyoruz. Evrensel Tanrı’mız öldürmememizi ve insan hayatını kutsamamızı emretti.”

Kürsüde İsrail Devlet Başkanını takip eden Papa, dini liderleri ayrılmalardan kaçınmaya davet ederken, siyasi liderleri “bölük pörçük politika”dan sakınmaya, tüm insanları da şiddet ve kavgadan uzaklaşmaya çağırdı.

Papa, İsrailli ev sahibini “Adalet ve barışın peşindeki kuvvetli kararlılığı ve meşhur kamu hizmeti rekoru” nedeniyle övdü.

Ortadoğu’nun kutsal yerlerine götüren yolculuğun ikinci ayağında Papa, Pazartesi sabahı Ürdün’den İsrail’e geldi.

Holokost inkârcısını Katolik Kilise’sine tekrar kabul etmesiyle Yahudi dünyasıyla ilişkileri bozulan Papa, Tel-Aviv Havaalanı’ndaki konuşmasında, “Kesinlikle kabul edilemez” olarak nitelediği antisemitizm ile mücadele edeceğine yemin etti.

Papa konuşması sırasında “Bu kıyılara gelen Hıristiyan yolcular kuyruğunda yerimi alıyorum. Bu kuyruk Kilise’nin en eski asırlarına kadar uzanıyordu ve eminim ki gelecekte de uzun yıllar devam edecek,” dedi. “Benden önceki birçokları gibi, ben de kutsal yerlerde barış – özellikle kutsal topraklarda barış – ve dünyada barış için dua etmeye geldim.”

 

Antisemitizmi kınadı

Konuşması sırasında Papa, antisemitizmi kınadı ve insanlığın Holokost boyutunda bir suçtan kaçınmak için her türlü çabayı sarf etmesi gerektiğini belirtti. “Trajik olarak Yahudiler her insana itibar edilmesi gerektiğini inkâr eden ideolojilerin korkunç sonuçlarını deneyimlemişlerdir. Buradaki ziyaretim sırasında Şoa’nın altı milyon kurbanının anısını onurlandırmam ve insanlığın bir daha hiç bu boyutta bir suça tanıklık etmemesi için dua etmem doğru ve yerinde olacak,” dedi.

“Ne yazık ki, antisemitizm dünyanın birçok yerinde tekrar yüzünü göstermeye başladı. Bu kabul edilemez,” diyen Papa, “Antisemitizmle her yerde savaşılmalı ve dünyada her halk, kabile, dil ve milletten insana saygı teşvik edilmeli,” yorumunu yaptı.

Papa, Ortadoğu’da savaşmakta olan tarafları barışçıl ilişkiler kurmaya davet etti.  Papa, “Sorumluluk taşıyan herkesten ortadaki zorlukların adil bir şekilde çözümlenmesi için her türlü yolu denemelerini rica ediyorum. Böylece her iki halk da sınırları uluslararası tanınmış olan ülkelerinde barış içinde yaşayabilirler,” şeklinde açıklama yaptı. Papa, Ortadoğu barışına verdiği önemi “Dünyanın gözleri bu kadar acıya neden olan tartışmalara adil ve kalıcı bir çözüm bulmak için uğraşan bölge halkının üzerinde. Sayısız erkek, kadın ve çocuğun daha güvenli ve istikrarlı bir geleceğe olan umudu İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmelerine bağlı,” sözleri ile belirtti.

Ortadoğu’daki kutsal bölgelere yolculuk yapmakta olan Papa, Ben-Gurion Havaalanı’na sabah 11 civarında Ürdün Kraliyet Havayolları’nın bir uçağı ile geldi. Konuk dini lider, Devlet Başkanı Şimon Peres ve Başbakan Netanyahu gibi İsrail’in ileri gelen liderleri tarafından karşılandı.

Karşılama töreninin ardından Benedict, Kudüs’e helikopterle götürüldü. Burada Kudüs Belediye Başkanı Nir Barkat ve diğer ileri genel liderler tarafından karşılandı.

Kudüs Belediye Başkanı Barkat, Papa’ya kutsal şehirde kendini evinde hissedeceğini söyledi. “İsrail’in ve Yahudi insanların başkenti Kudüs’te, biz çoğulculuğu, diyalog ve din özgürlüğünü destekliyoruz,” dedi.

Akşamüstü, Papa, esir tutulan İsrail Ordusu askeri Gilad Şalit’in ailesiyle tanıştı. Günün ilerleyen saatlerinde Papa, Yad Vaşem Holokost Müzesi’ni ziyaret etti ve Holokost’ta ölenlerin anısına bir çelenk koydu.

Papa, Cuma gününe kadar sürecek olan İsrail ziyareti sırasında, şehrin otellerinden birinde değil, Kudüs’teki Vatikan elçisinin evinde kalıyor.