Netanyahu: "Hepimiz İbrahim Çocuklarıyız"

İsrail Başbakanı Netanyahu ilk yurtdışı gezisinde Mısır Devlet Başkanı Mübarek ile görüştü. Görüşme’de İsrail-Filistin barış görüşmeleri, İran, Hizbullah ve diğer bölgesel meseleler konuşuldu. Netanyahu barış görüşmelerinin kısa zamanda başlayacağını belirtti

Dünya
13 Mayıs 2009 Çarşamba

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu yaptığı ilk yurtdışı gezisinde Mısır’ı ziyaret etti. Netanyahu, Şarm el-Şeyh şehrinde Mısır Başkanı Hüsnü Mübarek ile görüştü.

Görüşme sonrasında basın toplantısı düzenleyen Netanyahu, Filistinliler ile barış görüşmelerine birkaç hafta içinde yeniden başlanacağını söyledi.  İsrail Başbakanı, ayrıca İsrail ve Mısır’ın ilişkilerine değinerek iki ülke arasındaki barış anlaşmasının 30 seneden uzun süredir başarılı şekilde sürdürüldüğünü belirtti. Mısır’ın bölge için önemli bir istikrar ve umut kaynağı olduğunu da ekledi.  Netanyahu ayrıca Hüsnü Mübarek’e bölgeyi tehdit eden terör ve radikalizme karşı verdiği mücadele için de teşekkür etti.  Ortadoğu’da radikalizme karşı mücadele için ılımlı güçlere olan ihtiyacı vurguladı.

Netanyahu, Mısır ile sürdürülen barışın İsrail’in Filistinli komşuları ile de sağlanmasını, İsrailliler, Filistinliler ve tüm Arap dünyasının barış, güvenlik, refah ve uyum içerisinde yaşamasını istediğini belirtirken, “Hepimiz aynı bölgede yaşıyoruz ve hepimiz İbrahim’in çocuklarıyız” diye ekledi.

Öte yandan Netanyahu Mısır’da yaptığı konuşmada bağımsız bir ‘Filistin Devleti’nden bahsetmedi.  Görüşme öncesinde, Pazar günü yapılan bakanlar kurulu toplantısında Filistin Özerk Yönetimi’nin (FÖY) ekonomisini düzeltmek ve Batı Şeria’daki kısıtlamaları azaltmak için yeni bir bakanlık komitesinin kurulduğunu açıkladı. Netanyahu bu komitenin en az iki haftada bir buluşacağını belirtti.

İsrail Başbakanı, hiçbir hükümetin FÖY ekonomisini düzeltmek için İsrail vatandaşlarının güvenliğini tehlikeye atmayacağını fakat Filistinliler ile görüşmeleri engel koyan bürokrasinin kaldırılması gerektiğini dile getirdi. “İsrail’in Judea ve Samarya’da yaşayan Filistinlilerin ekonomik durumunu düzeltmesi zorunludur” diye ekledi. Netanyahu İsrail’in FÖY ile ortak ekonomik projelere girmeye hazır olduğunu, Filistinlilerin istekli davranmaları durumunda çok daha hızlı bir ilerlemenin sağlanacağını da ifade etti.

Netanyahu’nun Mübarek ile yaptığı görüşmede Filistin meselesinin yanı sıra, İran’ın nükleer reaktör programı ve Mısır’da ele geçirilen Hizbullah kanadının ele alındığı düşünülüyor.  Bir diğer yetkili ise Netanyahu’nın ilk gezisinin Mısır’a yapılmasının İsrail ile barış anlaşmasına sahip Mısır ve benzeri diğer Arap ülkelerine verilen önemi gösterdiğini ifade etti. Bazı uzmanlar ise bu geziyi gelecek hafta Obama ile yapılacak toplantı öncesinde zorunlu bir ısınma turu olarak yorumladı.