HAFTANIN İZİ

Somali'den Paraguay'a, Pakistan'dan İran'a haftaya damgasını vuranlar...

Karel VALANSİ Diğer
13 Mayıs 2009 Çarşamba

Afrika

• Somali: Çatışmalar sürüyor

Devlet Başkanı Şeyh Şerif’in hükümetine bağlı yüzlerce ılımlı İslamcı ile radikal dinci El Şabaab milisleri, Mogadişu’nun kuzeyinde savaşıyor. Ülkedeki şiddetli çatışmaların üçüncü gününde, başkent Mogadişu’da bir camiye havan topu isabet etmesi sonucu 50 kişi öldü, en az 150 kişi yaralandı.

Amerika

• Peru: Chavez’in kara listesinde

Peru’nun, yolsuzlukla suçlanan Venezüellalı muhalif Lider Manuel Rosales’e sığınma hakkı vermesi üzerine Venezüella Dışişleri Bakanlığı bu ülkedeki büyükelçisini geri çekti.

• Brezilya: Sel felaketi

Brezilya’da iki aydır süren yoğun yağışlarla oluşan seller nedeniyle en az 32 kişinin öldü, yaklaşık 200 bin kişi evsiz kaldı.

• Paraguay: Hiçbir şey olmayan ülkeye hareket geldi!

Eski bir Katolik rahip olan Paraguay’ın yeni Cumhurbaşkanı Fernando Lugo, toprak reformu ve yolsuzlukla mücadele vaatleriyle yerli Obama olarak görülüyordu. Colorado Partisi’nin 60 yıl süren baskıcı yönetimden kurtulan halk şimdi Lugo’nun renkli hayatı ve birbiri ardına açılan velayet davalarını takip ediyor.

• ABD: Kremlin ziyareti Temmuz’da

Göreve geldiğinde Rusya ile ilişkileri sıfırdan başlatacağını söyleyen ABD Başkanı Barack Obama 6-8 Temmuz arasında Rusya’yı ziyaret edecek. Obama ve Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev’in silahsızlanma ve füze kalkanı konularını masaya yatıracakları tahmin ediliyor.

Asya

• Pakistan: Taliban’a karşı savaş

Pakistan’ın kuzeybatısında düzenlenen operasyonlarda son dört günde 700 kadar militan öldürüldü. İçişleri Bakanı Rahman Malik, Svat Vadisi’nde operasyonun tek bir Taliban kalmayıncaya kadar devam edeceğini açıkladı.

• Sri Lanka: Çatışmalarda ölü sayısı bini aşabilir

Ordu ile Tamiller arasındaki çatışmalar sürüyor. Son iki günde ölenlerin sayısı 430’u geçerken, 1300 kişi yaralandı.

• Çin: Rüşvete idam

Eski başbakan yardımcısı Huang Jü’nün danışmanı Vang Veygong, 1,9 milyon dolar rüşvet almaktan idama mahkûm oldu.

Avrupa

• Çek Cumhuriyeti: Yeni başbakan göreve başladı

Geçtiğimiz Mart ayında güvensizlik önergesiyle düşen hükümetin Başbakanı Mirek Topolanek, görevini, Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus tarafından yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen ve hiçbir siyasi partiyle  bağı olmayan Jan Fischer’a devretti.

• Kosova: Birleşmek istiyorlar

Bir araştırma şirketinin yaptığı kamuoyu araştırmasına göre Kosovalıların yarısından fazlası, Arnavutluk’la birleşmek istiyor.

Ortadoğu

• İran: Gazeteci serbest

ABD için casusluk yaptığı gerekçesiyle tutuklanan gazeteci Roksana Sabiri serbest bırakıldı. Sabiri, beş yıl süre ile İran’da gazetecilik yapamayacak.

haftanın sözü

“Küresel kriz ve beraberinde artan işsizlik nedeniyle yabancı düşmanlığı, İslamofobi ve antisemitizm’e yönelme önlenmelidir.”

Jose Manuel BARROSO

AB Komisyonu Başkanı

Lizbon Anlaşması uyarınca Avrupa Birliği kurum başkanları, 5’inci kez semavi dinlerin temsilcileriyle bir araya gelerek “küresel ekonomik ve mali kriz ile ekonominin yönetimine ahlaki katkı” konularını tartıştı. Toplantı sonucunda küresel krize büyük ölçüde materyalizm ve sınırsız tüketimin neden olduğu konusunda görüş birliği sağlandı. AB’nin yeni anayasası, AB kurumlarının dini temsilcilerle diyalogunu resmi çerçeve kazandırarak düzenli hale getiriyor.