Selanikli Auschwitz boksörü yaşama veda etti

Naziler tarafından düzenlenen yarışmalarda boks sayesinde hayatta kalan ve hayatı 1989’da “Triumph of the Spirit” adlı filme konu olan Yahudi boksör 86 yaşında yaşamını yitirdi

Kültür
6 Mayıs 2009 Çarşamba

1923’te Selanik’te doğan, küçük yaşta boksa başlayan Salamo Arouch henüz 17 yaşındayken orta sıklette Balkan şampiyonu oldu. Naziler 1941’de Selanik’i işgal etti. 1943 yılının Mart-Ağustos ayları arasında kentin 50 bin Yahudisi Auschwitz-Birkenau’ya gönderildi. Selanik Yahudilerinin büyük çoğunluğu ölüm kampına varır varmaz gaz odalarında yok edildi. Aralarında Salamo Arouch’un da bulunduğu 11 bin kişinin büyük kısmı işçi olarak çalıştırıldıkları kampta yaşamlarını yitirdiler.

1990 yılında People dergisinde yayınlanan bir söyleşide Salamo Arouch, kampa vardığında saçlarının kazındığını, elbiselerinin alındığını, koluna bir numara yazıldığını anlatmıştı. Bir SS subayı tutuklular arasında boks bilen olup olmadığını sorduğunda, onun bu alandaki başarısını bilen arkadaşları Salamo’yu öne doğru ittiler. “Çok korkuyordum, açlıktan bitaptım, buna rağmen evet dedim” diyen Salamo her gece başka bir esire karşı boks maçına çıkarıldı. Auschwitz’deki yaşamı boyunca 200 maça çıktı.

Eski boksör maçları şöyle anlattı: “Kurallar çok basitti. Boksörlerden biri baygın düşünceye dek veya Naziler artık seyretmekten yoruluncaya dek dövüş devam etmekteydi. Kan görmeden içleri rahat etmiyordu.”  Maç sonrasında kazandığı bir somun ekmek ödülü ile barakaya dönüyor, ödülünü diğer esirlerle paylaşıyordu. Bergen-Belsen’e transfer edildiği 1945 yılına dek boks Salamo Arouch’u Auschwitz’da hayatta tuttu.  Bergen-Belsen kampı serbest bırakılana dek orada zoraki işçi olarak çalıştırıldı.

Savaş sonrasında yine Selanikli Martha ile evlendi ve henüz bir devletin kurulmadığı İsrail topraklarına göç etti. Orada amatör olarak boksa devam edip ticarete atıldı. 1989 yılında hayatını konu alan, başrolünü William Deffoe’nun canlandırdığı “Triumph of the Spirit” adlı filmle Salamo Arouch tüm dünyada tanındı.

Salamo filmin yetkililerini bilgilendirmek ve yönlendirmek üzere bir kez daha Auschwitz’e döndü. Film ekibi ile birlikte orada üç ay kaldı. Ekibe fikir verdi, nasıl boks yaptığını anlattı. Mutluydu, çünkü ölümünden sonra onu hatırlatacak bir şeyler bırakabilecekti.

Auschwitz boksörü Salamo Arouch hayatının son yıllarını felçli olarak yaşadı. Ancak o zamana dek tüm yıllarını okullara ve Tsahal üslerine gidip öyküsünü anlatarak geçirdi. “Triumph of the Spirit”in gösterime çıkması ile dünya çapında tanınmaya başlayan Salamo Arouch bu sayede Muhammed Ali ve Mike Tyson gibi ünlü boksörlerle tanışıp kaynaştı. Auschwitz boksörü geçtiğimiz hafta 86 yaşında hayata veda etti.