Başbakan Gordon Brown eşi ile Auschwitz’deydi

İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Polonya’daki ölüm kampı Auschwitz-Birkenau’nun dünyadaki tüm karanlıkların bir simgesi olduğunu söyledi

Kültür
6 Mayıs 2009 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta eşi ile Auschwitz’i ziyaret eden İngiltere Başbakanı Gordon Brown, İkinci Dünya Savaşı yıllarında % 90’ı Yahudi 1.1 milyon kişinin öldürüldüğü bu kampın korunması yönünde hazırlanan bir plana destek veriyor.

Brown ve eşi Sarah kamptaki gaz odalarını gezdiler, kurbanların kesilen saçlarından oluşan yığınları gördüler, siyasi suçluların infaz edildikleri duvarın önünde bir mum yakıp bıraktılar.

Bu ziyaret öncesinde Brown, Polonya Başbakanı Donald Tusk’ın getirdiği Auschwitz-Birkenau kompleksinin korunması planına “tarihteki trajik hataları gelecek nesillere hatırlatmak bir zorunluluktur” diyerek 120 milyon Euro’luk onarım ve koruma çalışmalarına ilişkin plana destek vereceğini açıkladı.

Ziyaretçi defterine yazdığı yazıda İngiltere başbakanı; “Bu ıssız mekanda, her birimizin ayrımcılığa ve önyargıya karşı durmamız ve mücadele etmemiz gerektiğine olan inancımı bir kez daha yineliyorum” dedi. İngiltere Hükümeti’nin Holokost döneminde Yahudilerin Nazilerden kaçmasına yardımcı olan İngilizlerin onurlandırılmaları için bir ödülün oluşturulması yönünde çalışmalar yaptığı belirtildi.