Peres Washington’da İran için destek arıyor

İsrail Devlet Başkanı Peres, ABD Başkanı Obama ile görüşmek ve AİPAC’ın konferansına katılmak üzere Washington’a gitti

Dünya
6 Mayıs 2009 Çarşamba

Pazartesi günü, Amerika-İsrail ilişkilerinde en etkin güç olan AİPAC’ın yıllık konferansına katılan Şimon Peres, toplantıda İran’ın nükleer enerji programının yalnız İsrail’i değil, Amerika, Avrupa ve Arap ülkelerini de tehdit ettiğini ve İran’ın küresel bir tehlike oluşturduğunu belirtti. Peres, “İran’ın fanatik yöneticileri tarihin yanlış tarafındalar. İran Lübnan’da Hizbullah’ı, Filistin’de Hamas’ı askeri olarak destekliyor. Lübnan’da ve Filistin’de ayrılıklara yol açıp terör yayıyor. Onların ajanları Amerikalıları, Avrupalıları, Arapları ve diğer kişileri kendilerine hedef yapıyorlar” diyerek İran’ın yarattığı tehdidi vurguladı.

Peres-Obama buluşması, yeni Amerika Başkanı ile bir İsrail temsilcisinin ilk resmi görüşmesi oldu. Görüşme gündeminde, İran’ın nükleer silah programı, Filistin’le barış süreci ve Hamas’ın elinde esir bulunan İsrail askeri Gilad Şalit konuları yer aldı.

Peres-Obama görüşmesinde İsrail Devlet Başkanı ayrıca Başbakan Binyamin Netanyahu’nun Ortadoğu Barış Süreci’ne olan bağlılığının da altını çizdi. Bu şekilde, Filistinle barış görüşmelerinde çekimser görünen Netanyahu ile ilgili akıllardaki soru işaretlerini cevaplayarak, İsrail Başbakanı’nın mayıs sonunda planlanan Amerika ziyareti için yumuşak bir zemin hazırladı.