“İsrail, İran’a yaptırımlar başarısızlığa uğrasa bile saldırmayacak”

Dünya
6 Mayıs 2009 Çarşamba

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman Avusturya’nın günlük Kleine Zeitung Gazetesi’ne verdiği demeçte, İsrail’in, İran’a uygulanan uluslararası yaptırımların nükleer programı konusunda geri adım atması için ikna edememesi halinde bile İran’a saldırmayacağını belirtti. Geçtiğimiz hafta yayımlanan bir röportajda, Lieberman’a İsrail’in son çare olarak İran’ı vurmayı düşünüp düşünmediği sorulmuştu.

Lieberman düşüncelerini “Biz askerî bir harekâttan bahsetmiyoruz. İsrail bütün dünyayı ilgilendiren bir sorunu askerî bir biçimde çözemez. ABD’nin dünyanın en büyük gücü olarak İran problemini çözmede sorumluluk almasını öneriyorum,” şeklinde aktardı.

“İran’ın nükleer programını durdurmanın en iyi yolu çok ağır yaptırımlar uygulamaktır,” şeklinde düşüncelerini belirtmeye devam Lieberman, “BM Güvenlik Konseyi’nin almış olduğu kararlar yetersiz. İran’a daha ağır ve daha etkili cezalar verilmeli. Söylediğim yöntem Libya sorununda çözüme ulaşılmasına yardım etti. İran’ı yalnız bırakmalıyız, ancak bu şekilde olumlu sonuçlar imkânlı olacaktır”  diyerek çözümle ilgili fikirlerini belirtti.

Lieberman İran’ın uluslararası bir sorun olduğu konusundaki görüşlerini yineledi.

“Bir devlet liderinin, bir BM üyesi devletin liderinin, her gün İsrail’in yıkımı çağrısı yapması kabul edilemez. İran’ın Kuzey Kore, Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez ve Suriye’yle dayanışması tehlikenin somutlaşmış hali; ama bu bizim sorunumuz değil.”

Lieberman sözlerini, “Bu dayanışma, hem bütün bölgenin hem de bütün dünyanın bir problemi. Arap dünyasının temsilcileri bizimle son zamanlarda Filistinlileri değil İran’ı tartıştı. Araplar varlıklarının İsrail değil İran tarafından tehdit edildiğinin farkına vardı,” şeklinde noktaladı.