Lieberman Avrupa’nın desteği için yola çıktı

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Avrupa’nın dört büyük ülkesini kapsayan ilk diplomatik ziyaret için pazar günü yola çıktı. Lieberman’ın gezisi İtalya, Çek Cumhuriyeti, Fransa ve Almanya’yı kapsıyor

Dünya
6 Mayıs 2009 Çarşamba

Kendisi de Avrupa’ya farklı görüşmeler için gidecek olan İsrail Dışişleri Bakan Vekili Danny Ayalon, New York Belediye Başkanı Bloomberg’e yaptığı açıklamada, İsrail’in Filistin’le geniş kapsamlı bir barış sürecine sıcak baktığını bildirdi. İsrail Hükümeti’nin demokratik gelenekler ve süreklilik prensipleri doğrultusunda, önceki hükümetin taahhütlerine bağlı kalacağını açıklayan Ayalon, bu karara, Ortadoğu barışı için ‘iki devlet çözümü’nün de dahil olduğunu belirtti

Pazar günü Yediot Aharonot Gazetesi’yle yaptığı görüşmede, İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, İtalya’nın İsrail’i desteklemeye hazır olduğunu açıkladı. İsrail’in, Ortadoğu Barışı için toplanan ABD, AB, Rusya ve BM ‘den oluşan ‘Ortadoğu Dörtlüsü’nün kararlarını kabul edeceğini, bölgesel barışa katkıda bulunacağını ve Suriye ile diyaloglarını ilerleteceğini açıklamasının, İtalya’dan beklediği desteği sağlayacağını belirtti.

Lieberman’ın görüşmeleri sürerken, Danny Ayalon da Brüksel’de AB temsilcileri ve yetkilileri ile AB-İsrail ilişkilerinin geliştirilmesi için diplomatik temaslarda bulunacak.

Ayalon, seyahate gitmeden Bloomberg’e yaptığı açıklamada, Moldovya doğumlu Lieberman’ın, İran meselesinin çözümünde Rusya desteğini sağlamada önemli bir rolü olacağını söyledi. Rusya’nın yardımı ve Tahran’a uygulayacağı kısıtlamalar olmadan İran’a dur diyecek güçlü bir yapının oluşturulamayacağını belirten Ayalon, Rusya’nın İsrail’e arka çıkmasının ardından Çin’in de aynı tarafta olacağına inandığını dile getirdi.