İsrail ve Filistin’den domuz gribi için işbirliği

İsrail, Ürdün, Mısır ve Filistin Yönetimi Sağlık Bakanlığı yetkilileri domuz gribi salgınını görüşmek üzere bir araya geldi. Kudüs H1N1 virüsünün laboratuar testleri için yardım etmeyi önerdi

Dünya
6 Mayıs 2009 Çarşamba

Domuz gribi salgını (H1N1) ilginç dostluklara neden oldu; İsrail eğer ihtiyaç duyarlarsa Ürdün ve Filistin Yönetimi’ne yardıma hazır olduğunu belirtti. İsrail, hastalıktan şüphelenen Filistinli ve Ürdünlülerin testlerinin İsrail tesislerinde yapılabileceğini açıkladı.

Testler, İsrail Sağlık Bakanlığı’nın Tel Hashomer’de bulunan Haim Sheba Tıp Merkezi’nin viroloji laboratuarında yapılacak.

Ürdün, Filistin ve İsrailli Sağlık Bakanlığı yetkilileri cuma günü Kudüs’te beş saatlik bir toplantı gerçekleştirdi. Mısır da toplantıya katılmaya davet edildi ancak sadece Mısır konsolosluğundan bir kişi temsilen toplantıya katıldı. Toplantıyı İsrail Sağlık Bakanlığı’nın Uluslararası İlişkiler Bölümü Direktörü Dr. Alex Leventhal yönetti.

Dr. Leventhal basına “Salgınlarla savaşmak konusunda tam beş yıldır birlikte çalışıyoruz. Zamanında, kuş gribi salgını sırasında, ülkelerimizdeki durumu paylaştık ve ortak bir konferans düzenledik. Şu anda farklı bir virüsle karşı karşıyayız ve sınır geçiş kurallarını koordine ediyoruz,” şeklinde konuştu.

“Ürdünlüler İsrail’den gelen herkesi kontrol ediyor. Biz İsrail’de sadece bilgi kitapçıkları dağıtıyoruz. Testleri bir insanın Meksika’dan Ürdün’e sonra da İsrail’e gelmesi ihtimalinin düşük olduğuna bakarak yapmıyoruz. Onlara ihtiyaç duyulursa, Tel Hashomer Hastanesi’nin her zaman hazır olduğunu belirttik.”

Temsilcilerin iki hafta içinde tekrar buluşmaları bekleniyor. Şimdilik, Ürdün veya Filistin Yönetimi’nde bu grip türü vakası görülmedi.

Şu anda İsrail’de vaka yok

Bu arada İsrail’de bir çift Meksika’dan döndükten sonra Tel-Aviv’de bulunan Sourasky Tıp Merkezi’ne kabul edilmişlerdi. 27 yaşındaki kadın ve 34 yaşındaki erkek arkadaşına H1N1’e yakalanıp yakalanmadıklarının belirlenmesi için çeşitli testler yapılıyor.

Ayrıca, İsrail’de ilk teyit edilen vaka, Tomer Vajim, tamamen iyileştikten sonra cuma günü hastaneden taburcu edildi. 47 yaşındaki ikinci hasta da Kfar Saba’daki Meir Hastanesi’nden taburcu edildi. Hastaların tedavilerinin yapılıp taburcu edilmesiyle, şu anda İsrail’de doğrulanmış H1N1 vakası bulunmuyor.