‘Dünyanın en etkili 100 kişisi’ listesinde çarpıcı isimler

Time Dergisi, 2009 yılının en etkili 100 kişisini açıkladı. Listede İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman ve İsrailli girişimci Şay Agassi de yer alıyor

Dünya
6 Mayıs 2009 Çarşamba

Ünlü Time dergisi, bu yılın en etkili kişilerinin listesini açıkladı. İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman listede ‘Liderler ve Devrim Yaratanlar’ bölümünde ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile birlikte yer aldı.

Liberman’a ilişkin makaleyi kaleme alan İsrailli tarihçi Benny Morris’in yazısında, İsrail-ABD ilişkilerine ve Lieberman’ın bu ilişkinin gelişmesindeki rolüne odaklanıyor;  “Yeni İsrail ve Amerika yönetimleri kırılma dönemine girmiş olabilir ve İsrail gemisinin yardımcı kaptanı Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman.”

Listedeki diğer İsrailli Şay Agassi, ‘Bilim adamları ve Düşünürler’ kategorisi altında, elektrikli arabanın geliştirilmesindeki katkılarından dolayı yer alıyor. Agassi’yi anlatan makale “Dünyayı bulduğunuzdan daha iyi bir yer olarak nasıl terk edersiniz?” sorusu ile başlıyor. Soruyu Agassi’nin bu görev için yola çıkış cümlesi takip ediyor, “Araçları iklim değiştiren, ciğer kirleten, gaz içici tasarımlarından kurtarıp temiz, alınabilinir ve tamamen elektrik hale döndürerek dünyayı petrol bağımlılığından kurtarmak. Bu yeni girişimin adı çok açık – Daha iyi bir Dünya.” 

Makaleyi yazan Alan Salzman her okuyucunun daha önce buna benzer planları duymuş olabileceğine fakat hiçbirinin Agassi’ninkine benzemediğine dikkat çekiyor. Agassi benzin gücü ile çalışan arabaları elektrik olanlar ile değiştirmek istediği gibi, benzin istasyonlarını şarj istasyonları haline getirmek gibi altyapı planları da yapıyor. Gücünüz bittiğinde arabanızı bir fişe takıyorsunuz, benzin için durmak kadar kolay bir sistem.

2009 yılına damga vuran kriz listede ekonomistlerin geniş yer almasına neden oldu. ‘Bilim adamları ve Düşünürler’ kategorisinde ekonomist Nouriel Roubini de bulunuyor. Nobel Ödüllü ekonomist Paul Krugman tarafından yazılan Roubini makalesi, ekonomistin herkesin bankaların güçlü olduğunu iddia ettiği bir zamanda emlak pazarında büyük bir balon olduğuna dikkat çektiğini vurguluyor. Roubini, emlak piyasasında şişirilmiş bir balon olduğuna ve bu balonun patlaması durumunda finans sisteminin çok büyük bir kısmının çökeceğine dikkat çekmişti.  Türkiye’de doğan Roubini, İtalya, İran ve ABD’de yaşadı.