“Dini azınlıklar baskı altında”

ABD destekli Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu bu yılki raporunda Türkiye’yi ilk defa “izleme listesine” aldı. Cumhuriyet Gazetesi’nde yer alan habere göre, “polisin Müslüman olmayan toplulukların yasal ve dini hakların etkili bir biçimde bastırıldığı” iddia edildi

Dünya
6 Mayıs 2009 Çarşamba

Cumhuriyet Gazetesi pazar günü, Amerikan Kongresi tarafından desteklenen ABD Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu’nun raporuna yer verdi. Komisyon, bu yılki raporunda Türkiye’yi ilk defa “izleme listesine”aldı. Raporda, “polisin Müslüman olmayan toplulukların yasal ve dini haklarını etkili bir biçimde bastırdığı” iddia edildi.

Raporda, özel endişe uyandıran ülkeler listesi de bulunuyor ve komisyonun tavsiyesini dikkate alırsa ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından bu listede yer alan ülkelere belli yaptırımlar uygulanabiliyor. Türkiye ve Rusya’nın da dâhil edildiği izleme listesi ise insanların istediği gibi ibadet etme hakkının riskli olduğu ülkelere işaret ediyor ve bir çeşit uyarı niteliği taşıyor.

Komisyonun raporuna göre, Türkiye ve Rusya’da dini özgürlükler geçen yıl içinde kötüleşti.

Türkiye’nin izleme listesine “laikliği yorumlama şekli” çerçevesinde girdiği raporda “bu durumun dini özgürlük ihlalleriyle sonuçlandığı” ifadesi kullanıldı.

Raporda ayrıca, “hükümetin, dini azınlıkları yasal varlıklar olarak tanımayı reddettiği ve polisin Müslüman olmayan toplulukların yasal ve dini haklarını etkili bir biçimde bastırdığı” iddia edildi.

“Dini azınlıkların mal sahibi olma, kendi din adamlarını yetiştirme, dini eğitim verme haklarının kısıtlandığı” ileri sürülen raporda, Türk devletinin laikliği yorumlama şeklinin, bazı dini özgürlük ihlalleriyle sonuçlandığı, bu durumdan hem dini çoğunluğun hem de dini azınlıkların payını aldığı bildirildi.

Komisyonun, dini özgürlükler konusundaki kısıtlamaların devam etmesi nedeniyle Türkiye’yi bu yıl izleme listesine almaya karar verdiği de raporda vurgulandı.

Komisyon raporunda, ABD Başkanı Barack Obama yönetiminden, uluslararası dini özgürlüklerden sorumlu bir özel temsilci ataması da talep edildi.

Türkiye’deki Musevilerin diğer Müslüman nüfuslu ülkelere kıyasla çok daha iyi koşullarda bulunduğu belirtilen raporda, ABD’nin Irak Savaşı sırasında Türk medyasında ve toplumunda “Yahudi karşıtı” yaklaşımların yoğunlaştığı ve bu yıl İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonları sırasında da aynı yaklaşımın tekrarlandığı savunuldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Davos’taki paneli terk etmesi de raporda yer aldı.