Haftanın İzi

Karel VALANSİ Diğer
6 Mayıs 2009 Çarşamba

Afrika

• Demokratik Kongo Cumhuriyeti: İsyancı mı, değil mi?

Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından savaş suçu işlediği öne sürülen isyancı lider Bosco Ntaganda’nın, BM Barış Gücü ile ordunun Hutu isyancılarına karşı giriştiği ortak operasyonda aktif bir rol oynadığı iddia edildi.

• Fas: El Kaide serbest bıraktı

El Kaide terör örgütünün Kuzey Afrika kanadı, rehin tutulan iki Kanadalı diplomat ve iki Avrupalı turisti serbest bıraktı.

Amerika

• Panama: Zengin işadamı yeni devlet başkanı

Süpermarket zinciri sahibi işadamı Ricardo Martinelli başkanlık seçimini %61 oy oranı ile açık ara kazandı. Martinelli’nin seçim vaatleri arasında Panama Kanalı’nı genişletme projesi de yer almakta.

• Küba: Castro’nun ABD karşıtlığı bitmiyor

ABD Başkanı Barack Obama’nın ülkesinin 50 yıldır sürdürdüğü Küba politikasının yürümediğini itiraf etmesinin ardından ABD hükümeti, Amerikan vatandaşı Kübalıların ülkelerini ziyaret etmede ve para transferinde kolaylık sağlanacağını açıkladı. ABD ile insan haklarından siyasi tutuklulara kadar, her konuyu görüşmeye hazır olduğunu söyle Küba Devlet Başkanı Raul Castro, eski Devlet Başkanı olan abisi Fidel Castro’nun karşı fikirde röportaj vermesi üzerine ağız değiştirerek ABD ile ilişkilerinin düzelmesi için bu ülkeye jest yapmak zorunda olmadıklarını açıkladı.

Asya

• Nepal: Başbakan istifa etti

Nepal’de iç savaş sonrası seçimle iktidar olan Maocuların, hükümetin emirlerine karşı gelmekle suçlanan Genelkurmay Başkanı Roop Mangud Katval’ı görevden alması üzerine halk ayaklandı, hükümetin kilit ortağı Komünist Birleşik Leninist Parti koalisyondan çekildi, iç savaşı bitiren barış süreci tehlikeye girdi. Nepal Başbakanı Praçanda, ortaya çıkan kriz nedeniyle istifa etti.

• Azerbaycan: Okula saldırı

1 Mayıs’ta başkent Bakü’deki Petrol Akademisi’ne giren maskeli saldırgan, okulu silahla taradı: 12 kişi öldü, 13 kişi yaralandı.

 

Avrupa

• Rusya: Diplomatlar NATO’dan çıkarıldı

NATO ile Rusya’nın büyükelçiler seviyesinde resmi görüşmelere yeniden başlaması karara bağlanmışken Estonyalı bir görevlinin NATO belgelerini Rus gizli servisine verdiği iddiası üzerine iki Rus diplomat ittifak karargâhından çıkarıldı.

 

Ortadoğu

• İran: Seçime az kala Ahmedinecad önde

İran Meclisi, oy verme yaşını 15’e düşürmeyi teklif eden Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın tasarısını reddetti. Reformcularla muhafazakârlar arasında büyük çekişmeye sahne olacağı düşünülen 12 Haziran’daki cumhurbaşkanı seçimlerinde 240 siyasi parti 46,2 milyon seçmenden oy isteyecek. Üniversite öğrencileri arasında yapılan bir araştırmaya göre öğrencilerin % 51,3’ü Ahmedinecad’a, % 26,4’ü Mir Hüseyin Musevi’ye, % 17,5’i Mehdi Kerrubi’ye ve % 4,8’i de Muhsin Rızai’ye oy verecek.

 

haftanın sözü

“Ma Mitavanim*”

Mahmud AHMEDINECAD

Cumhurbaşkanlığı seçiminde İran gençliğini hedefleyen  günümüz İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, kampanyasında ABD Başkanı Barack Obama’nın seçim sloganı olan “Yes, We Can (Evet, Yapabiliriz)”i  ödünç aldı.

 

*Farsça “Yapabiliriz”