KİTAPLARIN ardından... / Kitap Hırsızı

Ödüllü bir çocuk kitapları yazarı olan Zusak, yetişkinlere yönelik kaleme aldığı bu ilk romanıyla hatırı sayılır bir başarı yakaladı. Günümüz edebiyatında nadiren rastlanan bir incelikle yazılmış bu roman okuyucunun zihninde görsel bir şölene dönüşüyor

29 Nisan 2009 Çarşamba

Yıl 1939, Nazi Almanya’sı. Liesel Meminger ve erkek kardeşi Münih’in varoşlarında, Molching’de yoksul bir ailenin yanına yerleştirilmek üzere yoldalar. Anneleri, henüz anlamını bilmedikleri bir kelime yüzünden onları bırakmak zorunda. Bu kelime kommunist. Yolda ölüm meleği Liesel’in erkek kardeşini alır. Henüz okuma yazmayı doğru dürüst beceremeyen Liesel, oğlanın toprağa verildiği mezarlıkta, karlar arasında üzerinde gümüş rengi yazılar olan küçük, siyah bir kitap bulur; Mezar Kazıcının El Kitabı. Bu, kızın hayatını değiştirecek kitaplardan ilkidir.

İşte Liesel Meminger’in kitaplara ve sözcüklere olan tutkusu böyle başlar. Markus Zusak, İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanya’da geçen, güçlü imgelerle dolu bu dokunaklı hikâyeyi ölüm meleğinin ağzından insanın içine işleyen bir dille aktarıyor.

Markus Zusak şöyle diyor: “Ölüm, insanlığın büyük suçlarına ve insan hayatının sefaletine yakından tanıklık ediyordu. İnsanların aslında değerli olduklarına kendini inandırmak isteyen ölüm meleği bu hikâyeyi anlatırsa çok iyi olur diye düşündüm kendi kendime. İşte o andan itibaren durmaksızın yazmaya başladım. KİTAP HIRSIZI  üç yılımı aldı.”

Liesel Meminger’i üvey anne ve babası Rosa ve Hans Hubermann’la birlikte, Himmel Sokağı’nda yeni hayatına ve hayatına yeni giren insanlara alışmaya çalışırken izliyoruz. 1933 yılında Almanların yüzde 90’ı Adolf Hitler’i gözlerini kırpmadan desteklerken, Liesel’in üvey babası Hans Hubermann kalan yüzde on içindeydi. Üstelik evlerinin bodrumunda bir Yahudi saklamak zorunda kaldılar.

Ölüm meleğinin ağzından savaş yıllarında küçük bir kitap hırsızının, Liesel Meminger’in her koşulda umuda, hayata tutunmaya dair hikâyesi bu.

80 haftadır hâlâ New York Times Best Seller listesinde yer alan KİTAP HIRSIZI, henüz 30’lu yaşlarının başında genç bir yazar olan Markus Zusak’a edebiyat dünyasında saygın bir yer kazandırdı. Kitabın aldığı ödüller arasında şunlar var: Publisher’s Weekly Yılın En İyi Kitabı Ödülü, Michael L. Printz Honor Book Award, National Jewish Book  Award, Booklist Editors’ Choice.

Zusak’ın KİTAP HIRSIZI 400,000 üzerinde bir satış rakamına ulaşarak son yılların en çok satan ilk romanı olmasıyla dikkat çekti.

KİTAP HIRSIZI / THE BOOK THIEF Yazar: Markus Zusak, Çeviri: Teri Erbeş Basım Tarihi: Nisan 2009 Sayfa Sayısı: 537 Gözlem Kitabevi’nden temin edebilirsiniz.