Çek Başbakanı’ndan AB-İsrail ilişkileri için olumlu mesaj

Çek Başbakanı Topolánek, İsrail Devlet Başkanı Peres ile görüştü ve ülkesinin İsrail ile Avrupa Birliği arasındaki bağları kuvvetlendirme konusundaki kararlılığını tekrarladı

Dünya
29 Nisan 2009 Çarşamba

Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek, Şimon Peres’e “Avrupa’da İsrail’le ilişkilerin yavaşlatılması veya dondurulmasına çağrı yapan seslerin istediklerini elde edememesi için çalışacağız,” dedi.  Çek Cumhuriyeti, şu anda Avrupa Birliği başkanlığını yürütüyor.

Topolanek’in yorumu AB Dış İlişkiler Komisyon üyesi Benita Ferrero-Waldner’ın Brüksel’deki gazetecilere verdiği demeçten bir gün sonra geldi. Ferrero-Waldner Kudüs ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkiler geliştirilmeden önce, İsrail’in Filistin ile barış görüşmelerindeki kararlılığını net bir biçimde ortaya koyması gerektiğini belirtmişti. Ferrero-Waldner “Sesimizi duyurmak için İsrail ile iyi ve güvene dayalı ilişkilerin önemli olduğuna inanıyoruz,” dedi. “Ancak, bu zamanın mevcut ilişki seviyemizin ötesine geçecek kadar olgunlaştığına da inanmıyoruz,” şeklinde ekledi.

AB Komisyonu üyesinin açıklamalarına cevaben, İsrail muhalefet lideri Tzipi Livni AB yöneticilerine ilişkilerin gelişmesine izin vermelerini rica eden bir mektup gönderdi.

Mektuptaki ifadeler “ilişkilerin gelişmesinin dondurulmasına izin vermemenizi ısrarla rica ediyorum. Birçok İsrailli gibi ben de İsrail ve komşuları arasında barış konusunda kararlıyım,” şeklindeydi.

Livni aynı zamanda AB’ye İsrail’le bağlantılarını Filistin’le barış sürecine bağlı olarak sürdürmemesini rica etti.

“Bağları kuvvetlendirmek ve zayıflatmamak, İsrail’in, AB’nin ve Ortadoğu’nun eninde sonunda yararına hizmet edecektir,” dedi.