Türkiye-SuriyeTatbikatı İsrail’i kaygılandırdı

Dünya
29 Nisan 2009 Çarşamba

Türkiye ile Suriye Kara Kuvvetleri arasında 27-29 Nisan tarihleri arasında, üç gün süren bir tatbikat yapıldı. İki ülkenin ortak sınırı çevresinde düzenlenen tatbikat, silahlı kuvvetler arasındaki ilişkileri güçlendirme hedefi taşıyor. İki ülke Kara Kuvvetleri unsurları arasındaki dostluk, işbirliği ve güveni pekiştirmek, sınır birlikleri arasında, eğitim ve birlikte çalışabilirlik seviyesini artırmak olduğu belirtilirken, iki ülke kara kuvvetleri unsurları arasında ilk kez icra edilen tatbikata Türkiye ve Suriye’den birer hudut takımı katıldı. On bir yıl önce savaş noktasına gelen iki devletin orduları arasında gerçekleştirilen bu ilk tatbikat sembolik önem taşıyor.

İsrail, gelişmelerden kaygılı

Türkiye ile Suriye arasında gerçekleşen tatbikatı İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, “rahatsız edici” bir gelişme olarak niteleyerek şunları söyledi, “Suriye ve Türkiye’nin askeri tatbikatı yapılıyor. Bu kesinlikle rahatsız edici bir gelişme. Ancak, inanıyorum ki İsrail ile Türkiye arasındaki stratejik ilişkinin Türkiye’nin bu tatbikata katılma ihtiyacına üstün gelecek.” Barak, Suriye dâhil, tüm komşuları ile anlaşmalara varmanın İsrail’in çıkarına olduğunu da ifade ederken medya üzerinden Suriye ile görüşmelerin yapılmasının doğru olmadığını belirterek hem İsrail, hem de Suriye tarafından gelen çok sayıda açıklama ve yorumuna tepki gösterdi.

Suriye ile Türkiye aracılığı ile görüşmelerin yapıldığını anımsatan Barak, “Zamanı gelince güç pozisyonundan, öz güvenle ve İsrail’in hayati çıkarları ve güvenlik çıkarlarını dikkate alarak Suriyeliler ile bir anlaşmayı görüşebilecek durumda olacakları” yorumunda bulundu.