Obama: ‘Holokost unutulmamalı’

Holokost Anma Günü için düzenlenen törende konuşan ABD Başkanı Obama, dehşet verici olaylar karşısında sessiz ve kayıtsız kalmanın tehlikeli sonuçlar doğuracağını hatırlattı

Dünya
29 Nisan 2009 Çarşamba

Geçtiğimiz Perşembe günü, Amerikan Kongre Binası’nda Holokost’u Anma Töreni’ne katılan Amerika Başkanı Obama, bu tarz vahşet olaylarını engellemenin bir insanlık vazifesi olduğunu söyledi.

Obama, günlük hayatta insanların, yapıları gereği, dehşet verici ve rahatsız edici olaylardan kendilerini soyutlama eğiliminde olduklarını, ama sessiz kalmanın çok tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini belirtti.

Barack Obama, insanları, kendileriyle doğrudan alakalı olmasa bile, insanlık karşıtı acımasız sahnelere empati ile yaklaşmaya ve tavır almaya davet etti. Amerika Başkanı, altı milyon Yahudi’nin II. Dünya Savaşı döneminde vurularak, gaz odalarına gönderilerek, aç bırakılarak, toplu halde Nazi Almanya’sı ve işbirlikçileri tarafından katledilmelerinden sonra, günümüzde bile birçok toplumun bu tarz vahşet olaylarına maruz kaldığını belirtti. 21.yy’da görülen toplu mezarlar, yakılıp kül haline getirilmiş köyler, çocuk askerler, savaş adına tecavüz edilen kadınlar gibi tabloların, soykırım riskinin tamamen yok olmadığını gösterdiğine dikkat çekti.

Obama, isim belirtmeyerek, bugün halen Holokost’u inkâr edenlerin var olduğunu ve en büyük mücadelenin bu tarz kafa yapısına ve kayıtsızlığa karşı verilmesi gerektiğini bildirdi.

Perşembe günkü tören konuşmasında Amerika Başkanı, iyileştirmeye yarayan bilimin Holokost’ta, öldürmek için; aydınlatmaya yarayan eğitimin ise insanlık karşıtı eylemlere mantıklı bir kulp bulmak için kullanılmasını acı bir ironi olarak nitelendirdi.

Kimsenin ‘kurtarıcı’ veya ‘cani’ olarak doğmadığını, bunun bizim seçimimiz olduğuna dikkat çeken Obama, Yahudilerin toplama kamplarından kaçmalarına yardımcı olan ve törene katılan beş Polonyalıya da derin saygılarını sundu.

Amerika Başkanı, eziyetten kurtuluşa, seyirci kalmaktan karşı koymaya ve en sonunda dünya barışına giden yolculukta tüm dünya vatandaşlarının rolü olduğunu, ‘Bir Daha Asla’ derken, bunun unutulmaması gerektiğini belirterek sözlerini noktaladı.