-

Dünya
22 Nisan 2009 Çarşamba

Simpsonlar Ortadoğu’ya barış getirebilecek mi?

ABD’nin uzun yıllardır sevilerek izlenen bir numaralı animasyon dizi kahramanları Simpsonlar, Avustralya, Fransa, Japonya ve İngiltere’den sonra Ortadoğu’ya gitmeye hazırlanıyorlar. Dizinin yapımcısı Al Jean, gelecek sezonda dizi kahramanlarının birkaç bölüm boyunca Kutsal Topraklara bir yolculuk yapacağının haberini verdi. Jean, “Müslümanların, Yahudilerin ve Hıristiyanlar ortak anlaşmaya varabileceği bir konu var, o da Homer’a sinirlenmek,” dedi. Dizide öne çıkan kahramanlardan biri olan Palyaço Krusty ise babası Ortodoks Hahamı olan bir Yahudi.

PETA’nın Holokost ilanı büyük tepki topladı

Hayvan haklarını savunucusu PETA Derneği’nin reklam kampanyası büyük tepkilere neden oldu.

Hayvan kıyımını Holokost ile eş gören ilana, Alman mahkemelerinden de ceza geldi. İlanda, hayvan çiftliklerinin yanında Nazi kampları resmediliyor ve “Holokost tabağınızda” sloganı yer alıyor. Alman Anayasa Mahkemesi ise, ilanın düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceğine karar verdi. Almanya’daki çeşitli Yahudi kuruluşları da PETA’ya karşı dava açtı.

Varşova Gettosu’nun sigara satıcısı hayatını kaybetti

Joseph Ziemian’ın 2005 basımı kitabı ‘Üç Haç Meydanı’nın Sigara Satıcısı’ kitabının başkahramanı Jorek Plonski, yaşamını sürdürdüğü Hayfa’da, 83 yaşında hayata gözlerini yumdu. Varşova yakınlarında yaşarken, ailesi ile birlikte gettoda yaşamaya zorlanan Plonski, burada sigara satıcılığı yaparak ve gettonun dışından yaptığı ufak çaplı kaçakçılıkla küçük yaşta, ailesinin geçimini sağladı. Ailesinin Treblinka’ya gönderilmesinin ardından yeraltı direniş örgütüne katılan Plonski Varşova Ayaklanması’nda yer aldı. Savaşın ardından İsrail’e giden ve burada Bağımsızlık Savaşı’nda mücadele eden Plonski, hayatının son yıllarını, Polonya’nın savaş öncesi yıllarını ve Varşova’da yaşananları anlatan bir müze oluşturmaya adadı. Plonski’nin önderliğinde kurulan müze, 21 Nisan’da kapılarını açıyor.