‘Arap Nobel’i olarak tanınan, Kral Faysal Ödülü, tarihinde ilk defa Yahudi bir bilim adamına, Stanford Üniversitesi Onkoloji Bölümü Başkanı, Ronald Levy’ye verildi
Ronald Levy, insan vücudundaki bağışıklık sistemi ve kanser ile savaşmada geliştirdiği yöntemler ve vücudun kendi ürettiği antikorların, kanserli hücreleri yok etmesi için kullanılması konusunda yaptığı çalışmalar sonucu Kral Faysal Tıp Ödülü’ne layık görüldü.
Amerika’da yaşayan Profesör Levy, yaptığı açıklamada, bir Amerikan Yahudi’si olması nedeniyle, Suudi Arabistan’ın finanse ettiği bir ödülü kazanma şansının çok az olduğunu düşündüğünü söyledi. Kendisine ödülü kazandığı müjdesi verilince, zaman kaybetmeden Kral Faysal Vakfı’nın web sitesine giren Levy, ancak sitenin ana sayfasında kendi resmini ve biyografisini gördükten sonra ödülü aldığından emin olduğunu belirtti.
Ödül törenine eşi ve üç kızı ile katılan Profesör Ronald Levy, seyahat öncesi birçok tereddütleri olduğunu, fakat endişelerinin aksine Riyad’da krallar gibi ağırlandıklarını, hatta Yahudi olduklarının bilinmesine rağmen, oradaki insanların kendilerine karşı davranışlarında hiçbir değişiklik hissetmediklerini, memnuniyetle ifade etti.
Kral Faysal Ödülleri
1975’te ölen Kral Faysal’ın anısına kurulmuş olan Kral Faysal Vakfı, luslararası düzeyde, kendi alanlarında üstün başarı gösteren araştırmacı ve bilim adamlarını, Kral Faysal Ödülleri ile onurlandırıyor. Dünya çapında büyük saygınlığı olan bu ödül, kazananları 200.000 $ nakit para, 24 ayar ve 200 gr.ağırlığında altın bir madalya ve Suudi Kralı Abdullah ile bir akşam yemeği ile mükâfatlandırıyor. Arap Nobel Ödülü olarak da bilinen bu ödülleri kazanan araştırmacılar titizlikle ve tarafsız olarak seçiliyor. Bu yüzden tarihte Kral Faysal Ödülü’ne layık görülen dokuz çalışma, daha sonra Nobel Ödülü’nü de kazandı.