Neve Şalom’da Şoa Agadası

Holokost’u Anma Etkinlikleri kapsamında, 19 Nisan Pazar akşamı Neve Şalom Sinagogu’nda özel bir gece yaşandı

Toplum
22 Nisan 2009 Çarşamba

İlki geçtiğimiz sene gerçekleştirilen törende,  Şoa’nın Agadası olarak kabul edilen Gece Sözleri (Nightwords) adlı felsefi metin,  baş anlatıcı İshak Behar ve 36 katılımcı tarafından okundu ve seslendirildi. Sunum, yoğun ilgi gördü.

1970’lerde Harvard’lı iki felsefe öğrencisi tarafından kaleme alınan, yer yer Pesah Agada’sındaki  dualara atıflarda bulunan ve bugüne dek çeşitli ülkelerde farklı dillerde seslendirilen Nightwords, eski bir Yahudi efsanesindeki sembolizmi yansıtıyor. Yahudi düşüncesine göre birbirlerini tanımayan ve kendilerine verilen görevden habersiz yaşayan 36 erdemli kişi bulunmaktadır. Sunumda cemaatimiz bireylerinden 36 kişi bu karakterleri canlandırarak yakarış ve haykırışları dile getirdiler.

Açılış konuşmasını yapan Neve Şalom Sinagogu Vakfı Başkanı Jozef  Nassi, sözlerine geçen yıl Yom Aşoa’da ülkemizi ziyaret ederek bir sunum yapmış olan Linda Olmert’in konuşmasından bir alıntı ile başladı ve anma gecelerinin öneminden söz etti.

Sunumun ikinci bölümünde ise, Aşkenaz Sinagogu’ndan  Rav Mendy Chitrik ile Neve Şalom Sinagogu’ndan Rav İzak Alaluf’un tartışmacı olarak katıldıkları, “Şoa’da Tanrı Neredeydi?” adlı bir panel gerçekleşti. Konukların sorularıyla renklenen bu ilginç sunumun moderatörlüğünü, Avi Alkaş üstlendi.