Mısır Nasrallah için tutuklama yetkisi istedi

Mısır, güvenlik yetkilileri Sina’da başka bir terörist hücrenin faaliyette olabileceğinden dolayı tedirgin olduklarını dile getirdi. Resmi kaynaklara göre Kahire’de silah kaçakçılığına karşı açılan davada kaçakçılarla ve kaçakçılıkla doğrudan iletişimde olduğu belirtilen Hizbullah liderinin ismi de iddianamede yer aldı.

Dünya
17 Nisan 2009 Cuma

Londra kaynaklı Arapça basılan al-Sharq al-Awsat Gazetesi’nin Pazar günkü haberinde belirttiğine göre Mısırlı güvenlik kaynakları Sina Yarımadası’nda Mısır’ı Gazze Şeridi’ne bağlayan tünellerde silah kaçakçılığı yapan başka bir Filistinli yer altı şebekesinden şüpheleniyor.

Habere göre Sina’daki Şeyh Zuwayed şehri vatandaşları Filistin şebekesine torna dükkânlarında ürettikleri roketlerle yardım ediyor.

Yapılan sorgulamada şüphelilerin Kahire’de bir apartman, Dahab, Nuweiba, Refah ve Süveyş bölgesinde çeşitli villalar ve mağazalar satın aldıklarını ortaya çıktı.

Mısırlılar son günlerde ülkede ve Gazze Şeridi’nde teröre yataklık eden faaliyetlere karşı mücadelesini arttırdı. Kahire resmi olarak Hizbullah örgütüyle ilişkisinden şüphelenilen düzinelerce eylemci tutuklandı, ülkede terörist saldırı yapmayı planlamış militanlarla ilgili şüpheler araştırılıyor.

Savunma kuruluşunun yetkilileri Hizbullah üyelerinin Sina’daki İsrailli hedeflere de saldırı yapmayı planladığını belirtti.

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah Cuma günü Gazze’ye silah kaçırırken yakalanan kaçakçılardan birinin kendi eylemcilerinden olduğunu ama adamlarının Mısır topraklarına bir saldırı planlamadığını belirtti.

Resmi Mısır kaynaklarına göre, “Nasrallah’ın konuşması, Mısır’da faaliyette olan Hizbullah hücresiyle doğrudan ilişkide olduğunu kanıtlamakta bu yüzden ismi Kahire’de açılan davaya sunulan iddianamede yer almalıdır.”

Bu arada, El-Arabiye televizyonunun haber kanalı, Mısırlı parlamenterlerin ve hukukçuların, Hizbullah liderinin konuşmasından ve hücre üyelerinin tutuklanmasından sonra Nasrallah için uluslararası bir tutuklama kararı çıkarılması isteğinde bulunduklarını bildirdi.

 

“Nasrallah bir piyondur” Yetkili bir kaynak Mısır’da günlük yayınlanan al-Ahram’a verdiği demeçte “Nasrallah’ın açıklaması ve Mısır’daki Hizbullah hücresini yönlendirdiğini itiraf etmesi, ayrıca hücrenin mali destekçisi ve teşvikçisi olduğu gerçeği onu davalıların arasına katmaktadır. Nasrallah ayrıca Hizbullah ile işbirliği yapan ajanları olduğunu kabul etmiştir.”

Aynı kaynak Nasrallah’ın bir piyon olduğunu, Mısır topraklarına sızdığını ve ortaya çıkarılıp, tüm üyelerinin tutuklandığı hücreyi kullanarak Mısır kanunlarına karşı geldiğini belirtti.