Ortaköy Etz Ahayim Sinagogu’nda duaya büyük katılım

Toplum
15 Nisan 2009 Çarşamba

Ortaköy Etz Ahayim Sinagogu’nda gerçekleşen Birkat Ahama duasına Kipur gününü andıran bir kalabalık, 700’ü aşkın yahidin katılımıyla yapıldı. Katılımcılar  sabah tefilası ve  ilk defa yapılan Taanit Behorot (Behorlar Orucu) için yapılan Siyum Masehet duası sonrası hoş bir sürprizle karşılaştı.

 

Sinagogda, o sabah, Kudüs’teki Ağlama Duvarı’nda dünyanın dört bir yanından gelen binlerce kişiyle yapılan Birkat Ahama duasının, sesi ve görüntüleri yahidlere duygusal anlar yaşattı.

Bahçede güneşin görülmesiyle, Birkat Ahama töreni dualarının broşürü ve günü anımsatacak mıknatıslar, sinagogu dolduran kadın, erkek ve çocuklara dağıtıldı.

 

Herkesin bahçeye çıkıp güneşe bakmasından sonra başlayan tören, şarkılar eşliğinde ve ardından o gün verilen sabah kahvaltısı ile sona erdi.

 

Rav Naftali Haleva yaptığı konuşmada, Behorlar Orucu ile ilgili “Siyum Masehet” (Talmud bölümünün bitirilmesi) olayının sinagogda ilk kez özellikle böyle bir katılımla gerçekleşmesinden dolayı mutluluklarını ifade etti. Her sene Siyum Masehet olayını sinagoglarında gerçekleştireceğinin mesajını verdi. Okuduğu Talmud bölümü ile ilgili konuşma yapan Rav Nafi Haleva, Birkat Ahama duası ile ilgili bilgi verdi. Bu özel günün gerçekleşmesine katkıda bulunanlara teşekkür etti.