Holokost kurtulanı Noah Klieger yaşam öyküsünü aktardı

Yoel Kohen Ülçer Seminerleri; Kara Kare Film Günleri ve Kültür Haftası kapsamında bu kez bir Holokost kurtulanı olan Noah Klieger konuk edildi.

Toplum
15 Nisan 2009 Çarşamba

13 Nisan Pazartesi akşamı Amram Oditoryumu’nda gerçekleşen konferansın konuğu  82 yaşındaki Holokost kurtulanı Noah Klieger idi. Klieger   II. Dünya Savaşı yıllarında yeraltı örgütlerinden birine katıldı.  Fransa’nın direniş hareketleriyle işbirliğinde bulundu.  Yakalamasının ardından Auschwitz’de gönderildi.  Orada kendini boksör olarak tanıtmasıyla gerçekleşen mucizevî kurtuluşunu, Exodus gemisiyle İsrail’e gidişini salonu dolduran geniş yaş yelpazesindeki izleyicilere aktardı.

Bugün hayatta kalan çok sayıda Auschwitz kurtulanı olmadığını belirten Klieger, 5-10 sene zarfında da onların hayata veda etmeleriyle, anlatacak tanıkların kalmayacağına dikkat çekti. Hayatını Holokost’u öğretmeye, unutturmamaya adayan ve hikâyesini gittiği her  yerde  anlatmayı görev bilen  Noah Klieger, ayrıca her yıl gerçekleşen Yaşam Yürüşüyü (March of the Living) rehberlerinden biri.

Yaklaşık iki saat süren konferansın sonunda ayakta alkışlanan Klieger’e YSK gençleri bir plaket ve çiçeklerle teşekkür ettiler.