Tarihte geçen hafta

Kavram
15 Nisan 2009 Çarşamba

5 Nisan

1870 – Sultan Abdulaziz, ziraat okulu kurmak üzere “Alliance Israelite”’e bir fermanla Yafo’nun doğusunda 2600 dönüm arazi verdi. “Mikve Israel” adındaki bu okul Filistin topraklarındaki ilk ziraat okuludur. Mikve Israel kibutzların gelişmesinde ve İsrael tarım teknolojisinin bu güne gelmesinde kilit rol oynadı. Yıllar sonra İsrail’in ilk Başbakanı Ben Gurion “Eğer ki Mikve Israel tarım okulu olmasaydı, İsraellilerin rüyalarının gerçekleşebileceğinden şüphe duyardım,” dedi.

7 Nisan

MÖ1714 – Avraam sünnet oldu.

1486 – Bir dua kitabı (Sidur) İlk kez Soncino, İtalya’da basıldı. Bu zamana kadar el yazmaları kullanılıyordu.

8 Nisan

1910 – Selanik’teki büyük Yahudi işletmeleri, gelirlerinin %1’ini Osmanlı ordusunun yeni savaş gemisi alımlarına yardım için vereceklerini duyurdular.

9 Nisan

MÖ. 1313 – Yahudilerin Mısır’dan çıkışı, exodus

MÖ. 72– Roma Lejyonuna karşı bir grup Yahudi direnişçinin elinde 6 sene boyunca savunulan Masada kalesi düştü. (15 Nissan 3832)

1903 – Doğum kontrol hapının mucidi Dr. Gregory Pincus New Jersey’de doğdu. Geliştirmiş olduğu haplar bütün dünyadaki cinsellik anlayışını kökünden değiştirdi.

10 Nisan

1516 – İlk getto Venedik’te kuruldu. Getto kelimesinin, yakınlarda bulunan ve “get” adı verilen dökümhaneden geldiği düşünülüyor.

 1847 –  Joseph Pulitzer Macaristan’da doğdu. İç savaş sırasında ABD’ye göç etti ve kuzeylilerin safında savaşa katıldı. Savaş sonrası İngilizcesini geliştirdi ve St. Louis Post ve New York World yayıncısı olarak zengin oldu. Vasiyeti üzerine ölümünden sonra 1917’den itibaren Pulitzer Ödülleri verilmeye başlandı.

11 Nisan

1909 - Yahudiler tarafından kurulan ilk modern şehir olan Tel Aviv tam 100 yıl önce kuruldu.

1921 - İngilizler Filistin sömürgesini bölerek Transjordan (Ürdün) Emirliği’ni kurdular. Bazı Yahudilere göre bu ülke kurulması gereken “Filistin Devleti”dir ve İsrael-Filistin sorununun başlıca kaynağıdır.

1961 - Bob Dylan, (Robert Allen Zimmerman) ilk konserini verdi.

2002 - Tunus’ta El Kaide 2000 yıllık El Ghriba Sinagogu’nu bombaladı. El Ghriba, ilk Beth Amikdaş’ın yıkılışından sonra gelen Yahudiler tarafından yapıldığına inanılıyor.