Tel Aviv’in 100. yıl kutlamaları başladı

Nelly BAROKAS Kültür
8 Nisan 2009 Çarşamba

Tel Aviv kentinin kuruluşunun 100. yılı kutlamaları geçtiğimiz perşembe günü retro tarzında düzenlenen bir festival ile başladı. Kutlamalar ilk belediye binasının bulunduğu ve edebiyatçı Haim Nahman Bialik’in adını taşıyan caddede start aldı.

Siyasiler, iş dünyasından kişiler, oyuncular, elçiler, komedyenler, geçmiş dönem belediye başkanları yüzyıl öncesini anımsatan şapka veya kıyafetlerle Bialik Meydanı’nı doldurdular. Meydanın Bauhaus tarzındaki binaları güçlü projektörlerle aydınlatıldı. Tel Aviv Belediye Başkanı Ron Huldai; “Yahudi toplumu Tel Aviv’de yenilenmenin ve özgürlüğün modelini oluşturdu” dedi.

Kutlamalara katılan Devlet Başkanı Şimon Peres ise; “Kudüs gelenektir, oysa Tel Aviv yeniliktir. Bu kent insana neşe veriyor fakat yaşayanlarından yaratıcılık istiyor. Tel Aviv herkesin, her yaşın kenti. Geçmişte sürekli inşa edildi, inşası halen devam etmekte” ifadesini kullandı.

Tel Aviv’in 100. yıl kutlamaları farklı caddelerde sokak tiyatroları ve konserlerle birkaç hafta devam edecek. İsrail’in en ünlü artistlerinin sahne alacağı Rabin Meydanı’nda, Zubin Mehta yönetimindeki İsrail Filarmoni Orkestrası konser verecek.