Araplar anlaşamadıkları için İran güçlendi

Suudi Arabistan’ın Washington eski Büyükelçisi Prens Turki al-Faysal, İran’ın gerçekte bir gücünün olmadığını, İran’ın bölgedeki endişe verici yükselişinin Arapların kendi aralarında anlaşamamalarına borçlu olduğunu söyledi

Dünya
8 Nisan 2009 Çarşamba

Cumartesi günü Ürdün Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkez’inde halka kapalı bir toplantıda konuşan al-Faysal’ın sözleri Suudi Arabistan’ın El-Vatan gazetesi tarafından yayımlandı.

Daha önce istihbarat dairesi başkanlığı da yapmış olan al-Faysal yaptığı yorumlarda İran rejiminin kırılgan olduğunu, fakat yayılmacı planlarını gerçekleştirmek için ellerinde güçlü imkânlar olduğunu söyledi. İran’ın öneminin artmasındaki ana etkenin ise Arapların kendi aralarında anlaşamamaları olduğunu, buna karşın İran’ın yükselmesinin Arapların en temel çıkarlarına da aykırı olduğunu ekledi

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Saud al-Faysal’ın kardeşi olan Turki al-Faysal şu anda Suudi hükümetinde bir görev yapmıyor. Fakat son zamanlarda farklı konular hakkında görüşlerini sık sık belirttiği bildiriliyor.

Örneğin bu yılın ocak ayında London Financial Times Gazetesi’nde yayımlanana bir makalesinde al-Faysal, ABD eski Başkanı George Bush’un ardında Ortadoğu’da tiksindirici bir miras bıraktığını, Barack Obama döneminde ABD’nin Ortadoğu politikasını değiştirmemesi durumunda Suudi-ABD ilişkilerinin tehlikeye gireceğini söyledi.

Ortadoğu’da Suudi Arabistan Şii İran karşısında nüfuz sağlamaya çalışan en önemli aktör olarak görülüyor. Suudi Arabistan ve İran Ortadoğu’daki birçok meselede (Lübnan, Irak, Filistin Özerk Yönetimi vb) karşı görüşleri savunuyor.

Büyük çoğunluğu Sünni olan Suudi Arabistan ve Mısır gibi diğer Sünni ülkeler İran’ın İslami kökten dinciliği körükleyerek bölgesel bir süper güç olmaya çalışmasından endişe duyuyorlar. Fars olan İran’ın Arap meseleleri olması gereken, İsrail-Filistin anlaşmazlığı, Filistinlilerin kendi içindeki anlaşmazlıklar, Lübnan gibi Arap meselelerine karışmasından rahatsızlık duyuyorlar. İran’ın sıkı müttefiki olan Arap Suriye’yi de İran’ı bu işlere karıştırdığı için suçluyorlar.